Bin Ladens atrastā vēstulē nācis klajā ar aicinājumu amerikāņiem (90)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Teroristu grupējuma «Al Qaeda» bijušais līderis Osama bin Ladens savulaik uzrakstījis vēstuli, kurā aicinājis amerikāņu tautu palīdzēt prezidentam Barakam Obamam cīnīties ar katastrofiskajām klimata izmaiņām un glābt cilvēci.

Vēstule tika atrasta starp materiāliem, kas tika konfiscēti 2011.gada 2.maijā Pakistānā ASV izlūkdienestu operācijā, kuras laikā bin Ladens tika nogalināts.

Vēstule, ko otrdien publiskoja Obamas administrācija, nav parakstīta, un tajā nav norādīts datums, bet, spriežot pēc satura, tā rakstīta neilgi pēc Obamas ievēlēšanas prezidenta amatā 2009.gadā.

Bin Ladena bažas par klimta izmaiņām atspoguļojās arī pirmajā dokumentu klāstā no minētās izlūkdienestu operācijas, kas tika atslepenots 2015.gada maijā, kā arī audioierakstos, ko 2010.gada janvārī publiskoja telekanāls «Al Jazeera».

Otrdien publiskotajā vēstulē bin Ladens paudis pārliecību, ka 2007.gada un 2008.gada ASV finanšu krīzi izraisīja korporatīvā kontrole pār kapitālu, korporatīvie lobiji un ASV vadītie kari Irākā un Afganistānā.

Viņš aicināja amerikāņus «uz dižu brīvības revolūciju», lai atsvabinātu ASV prezidentu no šīm ietekmēm.

Bin Ladens pauda pārliecību, ka tas ļautu Obamam pieņemt «racionālu lēmumu glābt cilvēci no kaitīgajām gāzēm, kas apdraud tās likteni».

Citā vēstulē bin Ladens aicinājis kādu tuvu savu sabiedroto sākt mediju kampaņu, pieminot 2001.gada 11.septembra teroraktus, iekļaujot kampaņā arī aicinājumu samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu.

Viņš uzsvēra, ka pasaulei būtu prātīgāk cīnīties pret klimata izmaiņām, nevis vest karu pret islāmu.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu