Kačiņskis vaino Tuska valdību par Smoļenskas aviokatastrofu (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Par netālu no Smoļenskas 2010.gadā notikušo aviokatastrofu, kurā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, atbildīga ir Donalda Tuska toreiz vadītā valdība, paziņojis Leha dvīņubrālis Jaroslavs Kačiņskis.

«Kāds vēlējās nogalināt mūsu piemiņu, jo kāds baidījās no tās. Jo kāds bija atbildīgs par traģēdiju, vismaz morāli, neatkarīgi no tās cēloņiem,» viņš sacīja traģēdijas sestajai gadadienai veltītā uzrunā.

«Iepriekšējā valdība par to bija atbildīga. Protams, ne jau Kopačas kundzes valdība, bet Donalda Tuska valdība,» paziņoja Kačiņskis, kurš ir valdošās «Likums un taisnīgums» (PiS) līderis un bijušais Polijas premjerministrs.

Viņš ilgi ir vainojis Tusku, kurš vadīja Polijas valdību avārijas brīdī, netiešā atbildībā par katastrofu, kas, pēc viņa domām, vismaz daļēji bija valdības nevērības rezultāts.

Polijas prezidents Andžejs Duda, pieminot katastrofu, pirms tam aicināja poļus piedot cits citam un pārvarēt politisko dalījumu, tomēr Kačiņskis bija citās domās.

«Piedošana ir nepieciešama, bet piedošana pēc vainas atzīšanas un pienācīga soda,» paziņoja konservatīvais politiķis.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un viņa sieva Marija, kā arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks un Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu