Dārza darbi aprīlī. Puķu modināšana (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Marat Assanov, CC BY-NC 2.0

Laiks apskatīt, kā pārziemojuši augu gumi un sīpoli, un sagatavot tos stādīšanas sezonai. Jāapskata vai tie guļ, ja tā, tad jāmodina.

 

Kannas

Līdz stādīšanai sakneņus apber ar kūdru vai smiltīm un tur telpā, kur temperatūra ir 10 - 12 grādi. Sakneņus modināt var sākt jau marta vidū, notīra un sadala tā, lai katram posmam būtu vismaz viens pumpurs. Sākumā kannu sakneņus laista pavisam nedaudz, vēlāk, kad apsakņojušies, jau vairāk. Svarīgi, lai augiem būtu pietiekami daudz gaismas, tos ieteicams novietot uz dienvidu puses logiem. Dārzā tās stāda maija beigās pēc salnām.

 

Kamolbegonijas

Kamolbegoniju modināšanas laiks ir atkarīgs no tā, vai augam iespējams sagādāt pietiekamu apgaismojumu. Ja to var, tad modināšanu var sākt jau janvāra beigās. Ja nav iespējams dot papildapgaismojumu, tad modināšanu sāk martā vai aprīlī. Gumus stāda podiņos kūdras substrātā, augu tur istabas temperatūrā, laista (nepārlaista!). Kad parādās asni, podiņus liek ļoti gaišā vietā. Kad asni paaugušies, gumus var dalīt augu pavairošanai - gumus sagriež (1 - 5 pumpuri katrā daļā), griezumu apkaisa ar kokogles pulveri un iestāda podiņos.

 

Dālijas

Dāliju modināšana atkarīga no telpas temperatūras, kurā tās glabātas. Ja dālijas glabātas 10 grādu siltumā, tās modināt nevajag, ja tikai pāris grādos, tad aprīlī tās ir jāmodina, lai saasno. Ja dālijas vēlas pavairot, tad aprīlī gumus liek kūdras substrātā un novieto gaišā vietā. Gumu pumpuru joslai jābūt virs augsnes. Pēc 2 - 3 nedēļām būs izauguši 2 līdz 5 centimetrus gari dzinumi, tos nogriež un liek ūdens trauciņā apskaņot. Kad dzinumi sāk augt, tos galotņo, lai dālijas ir kuplākas. Dārzā stāda pēc salnām.

 

Gladiolas un montbrēcijas

Sīpolus cislabāk glabāt telpā, kur temperatūra ir 5 - 10 grādi. Marta beigās sāk uzmanīt vai parādās asni. Kad asni sāk parādīties, sīpolus notīra, liek vienā kārtā, lai tie nedraucēti dzen asnus un gaida stādīšanas laiku - aprīļa beigas, maija sākumu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu