Foto: Ieskats «Celtnieks Sūlness» lugas iestudējumā Valmieras teātrī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Matīss Markovskis

15.aprīlī Valmieras teātra LMT Mansarda zālē pirmizrādi piedzīvos izcilā norvēģu dramaturga Henrika Ibsena lugas «Celtnieks Sūlness» iestudējums Dāvja Auškāpa režijā. Radošajā komandā apvienojušies – scenogrāfe un kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Jēkabs Nīmanis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, bet galvenajās lomās Krišjānis Salmiņš un Rūta Dišlere. 

Topošā izrāde ir režisora Dāvja Auškāpa debija Valmieras teātrī. J.Griškoveca «Satisfakcija», V.Majakovska «Blakts» un E.Heiza «Ceļā uz mājām» ir darbi, kas viņa režijā jau tapuši Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Celtnieks Sūlness ir pats Henriks Ibsens ar savām radošajām mokām, ar upuriem, kas viņam un tuviniekiem ir bijis jānes, lai varētu radīt, un vainas apziņu par to, ar šaubām par sevi un savu ceļu, bet visvairāk ar neizsakāmām ilgām pēc mīlestības un sapratnes. Domāju, ka šāds «sūlness» mājo ikvienā, kurš meklē un iet garīgās izaugsmes un radīšanas ceļu,» saka Dāvis Auškāps.

Lugu Henriks Ibsens sarakstīja 1892.gadā, atgriežoties Norvēģijā pēc 27 gadiem trimdā. Atgriešanās brīdī viņa darbi bija kļuvuši par Eiropas kultūras procesu virzītāju. «Celtnieks Sūlness» ievadīja viņa pēdējo 4 lugu ciklu, kas kļuva par rakstnieka intensīvas pašanalīzes teritoriju. Iepriekšējos darbos centrālās varones bija sievietes, tagad par tiem kļuva vīrieši, kuri vēlas ko paveikt un daļēji to arī izdara, bet tad saprot - cena ir pārāk augsta. Viņi samaksā ar savas dzīves laimi – gan savējo, gan citu cilvēku, jo radītkāre nav šķirama no varaskāres.

Pārējās lomās: Elīna Vāne, Aigars Vilims, Juris Laviņš, Aigars Apinis un Ilze Lieckalniņa.

Tuvākās «Celtnieks Sūlness» izrādes - 16., 17., 30.aprīlī; 14.maijā, 8. un 16.jūnijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu