Demisionējusi Beļģijas transporta ministre (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Beļģijas transporta ministre Žaklīna Galāna piektdien atkāpusies no amata, šādi reaģējot uz ziņām, ka Eiropas Savienības (ES) varasiestādes brīdinājušas Beļģiju par «nopietniem trūkumiem» lidostu drošības jomā, arī trūkumiem Briseles lidostā, kas pagājušajā mēnesī cieta teroristu uzbrukumā.

Galāna demisijas rakstu iesniegusi piektdien no rīta un premjerministrs Šarls Mišels to pieņēmis, vēsta ziņu aģentūra «Belga».

Ministre demisionējusi dažas dienas pēc tam, kad opozīcijas «zaļās» partijas bija publiskojušas konfidenciālu 2015.gada dokumentu, kurā konstatēts, ka Beļģijas lidostās drošības jomā ir neatbilstības, arī nopietni trūkumi.

Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Jakubs Adamovičs ceturtdien sacīja, ka EK veic drošības situācijas izvērtējumu visu dalībvalstu lidostās.

Ik gadu vidēji notiek 35 šādas pārbaudes, kurās tiek izvērtēta lidostu atbilstība vispārējiem aviācijas drošības standartiem, sacīja Adamovičs.

Inspekcijas notiek lidostu tā dēvētajā gaisa puses daļā, kur var iekļūt vienīgi tie pasažieri, kas ir izgājuši drošības pārbaudes, lai «garantētu, ka ieroči un sprāgstvielas netiek ienestas lidmašīnās», viņš paskaidroja.

22.marta terorakti Briseles lidostā notika tā dēvētajā zemes puses daļā - izlidošanas zālē.

Teroraktos 22.martā Briseles lidostā un metro tika nogalināti 35 cilvēki.

Galāna sacīja, ka nav zinājusi par EK ziņojumu, un noliedza, ka būtu saņēmusi «oficiālu pieprasījumu» nostiprināt lidostu drošības komandas, vēsta «Belga».

«Zaļās» partijas atklātībai nodevušas arī citus dokumentus, kas atbilstoši to skaidrojumam liecina, ka ministre bijusi informēta pat vēl 2014.gadā.

Vismaz vienu no dokumentiem ministrija apstrīdējusi.

Drošības jomā konstatēto trūkumu dēļ Mišela valdība pēc Briseles teroraktiem pakļauta spiedienam. Galāna ir Mišela centriski labējās partijas MR biedre.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu