Noskaidrots, kuru marku automašīnas zagļi iekāro visvairāk (55)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

To, ka tirgū arvien pieprasītākas kļūst BMW markas automašīnas, apliecina – diemžēl – ne auto pārdošanas rādītāji, bet gan šo spēkratu zādzību skaits. Kopumā šogad starp līdz desmit gadus vecām automašīnām visbiežāk zagtas nevis kā pērn – Toyota mašīnas, bet BMW, vēsta LNT ziņas. 

Gada pirmajos trijos mēnešos bieži zagtas arī AUDI markas automašīnas, bet trešo vietu dala Toyotaun Volkswagen ražotie spēkrati. Salīdzinoši pērn visbiežāk tika zagtas Toyota, BMW un Volkswagen marku automašīnas. Gada pirmajā ceturksnī Latvijā nozagta jau 191 automašīna, un tas ir par astoņiem auto mazāk nekā pērn šajā laika periodā.

Tomēr atklājusies jauna tendence, proti, aizvien biežāk tiek zagtas tieši līdz desmit gadiem vecas automašīnas un Valsts policija prognozē, ka šī tendence šogad ne tikai saglabāsies, bet pat pieaugs.

Lielāko daļu jauno auto iespējams iedarbināt bez atslēgām, bet ar speciālu palaižamo pogu. Tomēr izrādās, cik viegli auto ir iedarbināt, tik viegli to ir arī nozagt.

Starp līdz desmit gadus veciem nozagtiem spēkratiem, kuru skaits strauji audzis, lielākā daļa bijusi iedarbināma ar pogu. Tirgū parādījusies tā dēvētās Keyless Go sistēmas uzlaušanas aparatūra, kas nav lēta, bet tomēr viegli pieejama, stāsta Valsts policijas pārstāvis.

Sadarbojoties ar Baltijas valstu kolēģiem Valsts policijai izdevies aizturēt jau divas auto zagļu grupas, kuras bija specializējušās tieši ar pogu palaižamo mašīnu zādzībās. Tikmēr zagļu iekārotāko automašīnu marku tops vienkārši atspoguļojot tirgus pieprasījumu.

Arī apdrošinātāji novērojuši, ka aizvien biežāk tiek zagtas tieši ar pogu iedarbināmās automašīnas. Viņi iesaka tās aprīkot ar papildu drošības sistēmām, piemēram, radiomeklēšanu.

Šogad apdrošinātajam Gjensidige pieteiktas sešu automašīnu zādzības, no kurām četras ir 5.sērijas, bet viena trešās sērijas BMW. Ja spēkratu izdodas atgūt, tas mēdz būt arī bēdīgā stāvoklī, jo garnadži tajās meklējuši pretaizdzīšanas iekārtas. Tikmēr apdrošinātājs «Balta» gada pirmajā ceturksnī saņēmis 19 pieteikumus par nozagtu automašīnu, no kurām 17 bija aprīkotas tikai ar rūpnīcā uzstādīto signalizāciju. Uzņēmuma pārstāvis saka, ka drošībai tomēr būtiski ir tieši nestandarta risinājumi.

Nemainīgi bieži turpinās arī auto spoguļu un lukturu zādzības. Atsevišķām jaunu auto markām lukturu vērtība sasniedz pat 3000 eiro un tos nozagt varot arī vienkārši izmantojot lineālu.

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu