Vai dezodoranta lietošana var izraisīt vēzi? (55)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselīgi dzīvot ir moderni. Domājam, ko ēdam, kādu gaisu elpojam, cik bieži nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm, kādus kosmētiskos līdzekļus lietojam.

interviju ar Mariju

Šajā sarunā tika minēts arī dezodorants. Marija bija pārsteigta, kā ārsti atļauj to lietot, jo uzskata dezodorantu par kaitīgu veselībai, tāpēc, ka tas nosprosto poras.

Vēlāk redakcijā saņēmām kāds sievietes zvanu, kura pastāstīja savu stāstu – viņa uzveikusi krūts vēzi. Senāk, kad vēl lietojusi dezodorantu, bieži padusēs bijuši bumbuļi, tos nācies pat operēt. Sieviete arī stāstīja, ka esot ļoti alerģiska, tāpēc īpaši izvēlas kosmētiku un sadzīves ķīmiju.Tagad sieviete atradusi dezodorantu, kurš gatavots no dabīgiem materiāliem un nesatur ķīmiju, tāpēc problēmas, kādas bija ar ķīmiskajiem dezodorantiem, viņai vairs nav.

Vai tiešām dezodorants izraisa vēzi? Pēc padoma vērsāmies pie ķirurga – onkologa, mammologa, Latvijas Onkoloģijas centra krūts ķirurģijas nodaļas vadītāja, profesora Jāņa Eglīša.

Profesors uzskata, ka dezodorants neizraisa vēzi, saprātīgi lietojot dezodorantu - reizi vai divas reizes dienā, nekas slikts nevar notikt.

Profesors pieļauj domu, ka, ja kāds lieto dezodorantu pārmērīgi - 50 reizes dienā, iespējams, tas novedīs pie krūts vēža.

Jānis Eglītis saka, ka ir īpaši alerģiski cilvēki, kuriem ir vāja imūnsistēma, kas arī ir pamatā vēža attīstībai.

Par galvenajiem cēloņiem saslimstībai ar vēzi Jānis Eglītis min mūsu saspringto, stresa pilno dzīvesveidu: «Neiroemocionālais, psihosomatiskais fons ir pamatā saslimšanai ar vēzi. Vēzi izraisa stress, neapmierinātība, šī mūžīgā griešanās vāveres ritenī dažādi manifestējas katram cilvēkam.»

Jautāts, kāpēc pieaug saslimstība ar vēzi, profesors skaidro, ka tas galvenokārt ir uz tā rēķina, ka paaugstinās iedzīvotāju dzīves ilgums.

«Vēzis lielākā mērā ir novecošanas problēma. Protams, mazkustība, liekais svars, kaitīgi ieradumi un citi faktori veselu rindu cilvēku noved pie saslimšanas ar vēzi. Protams, ir arī jauni pacienti, kuri saslimšanā var vainot arī ģenētiku.»

Jānis Eglītis saka, ka saslimšanu veicina dažādi faktori: «Ir svarīgi, ko cilvēks ēd, elpo, kādu kosmētiku lieto un tā tālāk. Lai pierādītu tikai kosmētikas ietekmi saslimšanai ar vēzi, būtu jāveic lieli un nopietni pētījumi, bet tajos ir ļoti grūti izmērīt, cik liela šajā slimības procesā ir kosmētikas, cik daudzu citu blakus faktoru ietekme.»

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu