Nikijs Sikss nopeļ «YouTube» par mūziķu niecīgo atalgojumu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Amerikāņu rokgrupas «Motley Crue» basģitārists Nikijs Sikss nopēlis video vietni «YouTube» par niecīgo atlīdzību, ko tā maksā mūziķiem, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Kampaņā par augstākas atlīdzības pieprasīšanu no «YouTube» iesaistījies ne tikai Sikss, bet arī tādi mūziķi kā Keitija Perija, Laionels Ričijs, «Deadmau5» un Kristīna Agilera.

»«YouTube» maksā apmēram sesto daļu no tā, ko māksliniekiem maksā «Spotify» un «Apple». Mēs nemācām viņiem, kā veidot biznesu. Mēs pieprasām taisnīgu izturēšanos pret māksliniekiem, kā to dara citi straumēšanas pakalpojumi. Starp citu, tieši mūziķiem jums jāpateicas par biznesu. Mūzika ir visvairāk meklētā lieta vietnē «YouTube»,» norādīja 57 gadus vecais Sikss.

Pašreizējā likumdošana aizsargā tādas vietnes kā «YouTube», kurās lietotājiem ļauts ievietot saturu. Vietni nevar saukt pie atbildības par autortiesību neievērošanu, ja tā labprātīgi dzēš saturu pēc autortiesību turētāju prasības.

ASV Autortiesību birojam nosūtīta vairāku slavenu mūziķu parakstīta petīcija, kurā rosināts mainīt likumdošanu.

«Faniem varētu rasties jautājums, kāpēc gan mēs sūdzamies, ja esam bagāti,» teica Sikss. «Bet mēs neesam tikai bagātnieku bariņš, kas prasa vēl vairāk naudas. Tieši otrādi, mēs iestājamies par mazajiem mūziķiem - jaunajiem censoņiem, kādi arī mēs kādreiz bijām. Mums tika dotas iespējas, taču tās zudīs, ja nepanāksim līdzsvaru.»

Taču «YouTube» pārstāvji noraida Siksa izteikumus.

»«Google» mūzikas industrijai samaksājusi miljardiem dolāru. Mēs esam iesaistījušies produktīvās pārrunās ar ierakstu kompānijām un izdevējiem par maksājumu modeļa caurspīdīgumu. Mēs uzskatām, ka daudz problēmu atrisināsies, ja izpildītājiem un dziesmu autoriem būs labāk saprotama «YouTube» apmaksas sistēma,» norāda pārstāvis. «Mēs arī smagi strādājam pie tā, lai gūtu lielākus ieņēmumus no mūzikas industrijas ar abonementu palīdzību, kā arī turpinām palielināt reklāmas ieņēmumus, kas ļauj mūziķiem un ierakstu kompānijām nopelnīt no 80% klausītāju, kuri vēsturiski nekad nav maksājuši par mūziku.»

Izpildītājiem un ierakstu kompānijām, kas vēršas pie «YouTube» ar lūgumu izņemt tiem piederošo saturu, piedāvā izvietot reklāmas tajā un tādējādi nopelnīt no «YouTube» atrodamajām dziesmām. Taču, lai tas notiktu, vispirms jāpiekrīt «YouTube» licencēšanas noteikumiem.

»«YouTube» pasaka, ka tiem ir risinājums - likt māksliniekiem parakstīt licencēšanas noteikumus, lai saņemtu samaksu. Taču viņu piedāvātā nauda ir pavisam neliela daļa no tā, ko maksā konkurenti,» uzsver grupas «Sixx:AM» dalībnieks Džeimss Maikls.

Tomēr «Sixx:AM» savu jaunāko albumu «Prayers for the Damned Vol 1» reklamēs vietnē «YouTube» par spīti aktīvajai dalībai kampaņā. «Mēs to mīlam. Vai mēs plānojam izņemt mūziku un nekad vairs neatļaut to ievietot «YouTube»? Nē. Mēs mīlam «YouTube»,» sacīja Sikss. «Mēs tikai vēlamies, lai visiem tiek godīgi maksāts.»

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu