Pavasaris ir sācies! Dāmas, nekrītiet panikā! (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Steve Crane, CC BY-NC-ND 2.0

Pavasaris ir gadalaiks, kad iedzīvotāji pievērš uzmanību sava ķermeņa sagatavošanai vasaras sezonai, spēku atjaunošanai un formas atgūšanai. Ņemot vērā to, ka ir jau aprīlis, mums ir palicis pavisam neilgs laiks, lai atgūtu formu un pludmales sezonas augumu. Dr. Aleksandrs Martinčuks, «Herbalife» Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits, norāda, ka nedrīkst ļauties panikai un ir jāpadara ķermeņa sagatavošana vasarai par rutīnu, koncentrējoties uz sabalansētu uzturu, olbaltumvielu uzņemšanu, fiziskām aktivitātēm un laika pavadīšanu brīvā dabā.

 

Izbaudiet saules gaismu!

Ir svarīgi pusdienu pārtraukumā kaut nedaudz pavadīt laiku ārā un, ja iespējams, pārbīdīt darba galdu tuvāk logam. Tā vietā, lai brauktu uz darbu ar sabiedrisko transportu vai auto, ejiet kājām. Tas palīdzēs jūsu ķermenim pamosties no rīta, vairos enerģiju un jums būs iespēja izbaudīt rīta sauli. Saules gaisma ir labākais dabīgais D vitamīna avots, kā arī tā sniedz dabīgu enerģiju. Savukārt svaigs gaiss palīdzēs jums justies labāk un vieglāk koncentrēties atlikušajai dienai.

 

Pievērsiet uzmanību nepieciešamo vitamīnu, šķiedrvielu un minerālvielu uzņemšanai

Lai sagatavotos vasarai, jāpievērš uzmanība nepieciešamo uzturvielu uzņemšanai. Pirmkārt, jums jāpārskata savs ikdienas uzturs. Daudzi cilvēki labprāt bauda «komforta» ēdienu: picu, konditorejas izstrādājumus, frī kartupeļus, eļļā ceptus ēdienus, pusfabrikātus u.tml. Taču ar «komforta» ēdienu ir jāsaprot ogļihidrāti un taukti, kas parasti ietekmē mūsu vidukļa apkārtmērus. Kad runa ir par ķermeņa sagatavošanu vasarai, nekas nav tik svarīgs kā svaigi augļi un dārzeņi. Pēc tam, kad no sava uztura esat izslēguši «komforta» ēdienu, izvēlieties svaigus produktus, kas pieejami vietējos veikalos, piemēram, augļus un dārzeņus. Augļi un dārzeņi nodrošinās jūs ar nepieciešamajiem vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Veselīgos ogļihidrātus un šķiedrvielas varat atrast arī pilngraudu maizē vai putrā, pākšaugos, zema tauku satura pienā un piena produktos u.tml.

 

Olbaltumvielas ir būtiskas tiem, kuri vēlas atgūt formu

Jāatceras - kad ķermenim ir papildu slodze, tiek veicināta vielmaiņa, kas prasa papildu barības vielas. Tieši tāpēc treniņu laikā jums jānodrošina savam ķermenim pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs. Pretējā gadījumā jūsu ķermenim nepietiks spēka un enerģija nebūs pienācīgi sabalansēta. Fizisko aktivitāšu laikā ir būtiski, lai jūsu ķermenis saņemtu pietiekami daudz olbaltumvielu, kas dod spēku muskuļiem. Veselīgas olbaltumvielas varat atrast liesā gaļā (vista, tītars, liellops), pienā un piena produktos (Grieķu jogurts, biezpiens vai mājas siers), olās, jūras veltēs (tuncis, astoņkājis, lasis), kvinojā, zaļajos zirņos un citos pārtikas produktos. Tāpat varat izmantot maltītes aizvietotājus kā olbaltumvielu kokteili, tā būtībā ir maltīte glāzē, kas ir bagāta ar vitamīniem, olbaltumvielām, minerālvielām un šķiedrvielām.

 

Neatkarīgi no sezonas mūsu ķermenim katru dienu ir nepieciešams ūdens

Daudzi grēko ar ūdens uzņemšanu, attaisnojoties ar to, ka svīst mazāk nekā vasarā. Taču realitātē nav nozīmes tam, ka svīstat mazāk, jums joprojām nepieciešams ūdens, lai jūsu ķermenis spētu pienācīgi funkcionēt. Pareizais ūdens daudzums dienā ir 30-40% no visa dienas laikā patērētā šķidruma – aptuveni 1-1,5 l jeb 6 līdz 8 glāzes. Tātad, ja esat viens no «grēkotājiem», jums tas jākompensē un jau tūliņ jāatsāk uzņemt pietiekams daudzums šķidruma. Tas palīdzēs arī izvadīt no organisma toksīnus un attīrīt ādu.

 

Ēdiet 5 nevis 3 reizes dienā

Lielākā daļa no mums ir pieradusi pie trīs ēdienreizēm – brokastīm, pusdienām un vakariņām. Daži no mums aizņemtā dzīvesveida dēļ izlaiž brokastis un paliek pie divām ēdienreizēm dienā – tā ir ļoti liela kļūda, jo brokastis ir svarīgākā ēdienreize, kas dod enerģiju atlikušajai dienas daļai. Ēšanas paradumi ir tikpat svarīgi kā pats ēdiens. Viņš iesaka ieturēt maltīti piecas reizes dienā – brokastis, uzkoda, pusdienas, atkal uzkoda un vakariņas. Šajā gadījumā ar uzkodu nav domāti konditorejas izstrādājumi un kafija, uzkodām jābūt vieglām un veselīgām – viegli dārzeņu salāti, daži augļi vai sauja riekstu. Var šķist, ka ēst piecas reizes dienā ir par biežu, tomēr šis paradums palīdzēs jums justies paēdušiem visas dienas garumā. Tas ir īpaši svarīgi tiem, kuri vēlas atgūt formu. Tāpat jāpievērš uzmanība porciju lielumiem.

 

Atdodiet enerģiju, lai gūtu enerģiju

Parasti lēnums, slinkums un pārlieku bieža ēšana rezultējas liekajos kilogramos. Ņemot vērā to, ka ārā joprojām ir auksts laiks, ir grūti motivēt sevi fiziskajām aktivitātēm.

Pēc tam, kad esat sabalansējuši savu uzturu ar nepieciešamajām uzturvielām un pietiekamu šķidruma daudzumu, jums ir jāsagatavo ķermenis fiziskajām aktivitātēm. Vispirms izveidojiet aktivitāšu plānu. Nepārcentieties. Sāciet lēnām un sekojiet plānam. Ja sasteigsiet, tas kaitēs jūsu ķermenim un, visticamākais, jūs ātri zaudēsiet motivāciju. Tieši tāpēc ikdienas vingrinājumu rutīnai jāpielāgojas pakāpeniski.

Ja esat tikko iesākuši trenēties, sāciet ar vingrinājumiem 5 reizes nedēļā, katru reizi 25-30 minūtes. Regulāri vingrinājumi ir svarīgs solis ķermeņa sagatavošanā vasarai, kā arī tie palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Ņemiet vērā, ka mērķis ir ne tikai zaudēt svaru, bet arī uzturēt ķermeni tonusā. Tāpat fiziskās aktivitātes ir viens no iedarbīgākajiem garastāvokļa uzlabotājiem un palīdzēs atbrīvoties no slinkuma. Atdodiet enerģiju, lai gūtu enerģiju – jo vairāk kustēsieties, jo ik dienu saņemsiet vairāk enerģijas.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu