Vidējā inflācija šogad varētu būt tuvu nullei (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Šogad gada vidējā inflācija varētu būt tuvu nullei, jo kopējās izmaksas saglabāsies zemas, pateicoties iepriekšējo periodu cenu kritumam, komentējot jaunākos Centrālās statistikas pārvaldes datus, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Kā prognozē ministrijas eksperti, 2016.gadā inflāciju turpinās ietekmēt pasaules naftas un pārtikas cenu dinamika. Pēc būtiskā cenu krituma 2015.gadā un šā gada sākumā, sākot ar februāri, pasaules cenām vērojams pieaugums, tomēr to ietekmēja dažādi īslaicīgi faktori, un turpmāk straujš to kāpums netiek prognozēts.

Tāpat EM norāda, ka cenu pieaugums maijā straujāks, nekā tas raksturīgs šim mēnesim. Caurmērā pēckrīzes periodā maijam bija raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti neliels cenu pieaugums, tikmēr šogad otro gadu pēc kārtas maijā cenu pieaugums ir straujākais kopš 2008.gada.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas palielinājās par 0,6%, bet gada laikā - šā gada maijā salīdzinājumā ar 2015.gada maiju - deflācija saglabājās 0,8% apmērā.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā samazinājās par 0,2%.

Maijā, salīdzinot ar aprīli, precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - par 0,8%, savukārt

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu