/nginx/o/2018/07/29/11086772t1h3130.jpg)
Pat, ja nekad neesi gatavojusi Jāņu sieru, izmēģini! Iespējams, šie ir tieši tie Jāņi, kurus tu atcerēsies kā tos, kuros ciemiņus pamieloji ar pašas sietu sieru. Mēs piedāvājam četras receptes, kurās ir apkopotas vispopulārākās siera siešanas tradīcijas.
Jāņu siers ar saldo krējumu
Nepieciešams:
- 6 l piena
- 1,7 kg biezpiena
- 4 olas
- 250 ml salda krējuma
- sāls
- ķimenes
Pagatavošana:
Pienu uzkarsē līdz 80 grādiem. Karstā pienā pamazām ieliek biezpienu. Lēni maisot karsē uz lēnas uguns karsē, līdz atdalās sūkalas. Kad sūkalas atdalījušās, visu masu lej sietā vai caurdurī, notecina sūkalas un karstu liek atpakaļ katlā.
Olas sakuļ ar ķimenēm, sāli un saldo krējumu, pielej biezpienam. Maisot karsē, līdz biezpiens atlec no katla.
Gatavo sieru liek samitrinātā marlē, sasien un tur zem neliela sloga, līdz atdziest.
Jāņu siers ar sviestu
Nepieciešams:
- 1 kg pilnpiena biezpiena
- 5 l piena
- 3 olas
- 150 g sviesta
- sāls
- ķimenes
Pagatavošana:
Pienu uzkarsē līdz 90 grādiem. Karstā pienā pamazām ieliek biezpienu.
Lēni maisot karsē uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes, līdz atdalās sūkalas.
Masu notecina sietā.
Karsto masu ieliek katlā, pieliek sāli, sviestu, olas, ķimenes un pamatīgi samaisa.
Katlu liek uz plīts un karsē ļoti zemā temperatūrā apmēram 3 minūtes. Karsēšanas laiks atkarīgs no tā, cik cietu sieru gribat, jo ilgāk karsē, jo cietāks siers.
Gatavo sieru liek nelielos trauciņos, atdzesē.
Jāņu siers ar skābo krējumu
Nepieciešams:
- 1 kg biezpiena
- 5 l piena
- 2 olas
- 50 g sviesta
- 200 g skāba krējuma
- sāls
- ķimenes
Pagatavošana:
Pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot, pieliek saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec. Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (1/2 l) un samaisa.
Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un veltnējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist.
Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku – sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā, novieto vēsā telpā zem neliela sloga un nospiež rituļa veidā.
Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu, ievārījumu.
Svaigais Jāņu siers
Nepieciešams:
- 6 litri piena
- sāls
- 500 ml kefīra
- ķimenes
Pagatavošana:
Pienu liek karsēt, pieber sāli pēc garšas. Kad piens sāk pacelties, pielej kefīru, patur uz uguns, līdz biezpiens saraujas kopā, nokāš. Biezpienam iejauc ķimenes, liek marlē, tur zem sloga.
Ja ar kefīra skābumu nepietiek, pieliek šķipsniņu citronskābes vai citronu sulas.