Sāk kriminālvajāšanu pret LDz bijušo vadītāju Magoni (75)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore sākusi kriminālvajāšanu pret divām personām, pieņemot lēmumus par viņu saukšanu pie kriminālatbildības, aģentūrai BNS pavēstīja prokuratūrā.

Prokuratūra uzrāda apsūdzības krimināllietā valsts amatpersonai par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu un privātpersonai par kukuļa lielā apmērā došanu.

Trešdien 6.jūlijā nolemts pie kriminālatbildības saukt valsts amatpersonu par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar valsts uzņēmuma «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) meitasuzņēmuma «LDz ritošā sastāva serviss» (LDz RSS) iepirkumu. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt ceturtdien nolemts pie kriminālatbildības saukt privātpersonu par kukuļa lielā apmērā došanu amatpersonai par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

«Ņemot vērā, ka pirmstiesas kriminālprocess šajā lietā turpinās, izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta. (..) Neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā,» piebilda prokuratūrā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka jūnija beigās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtīja Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālu, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret LDz bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par kukuļa lielā apmērā (aptuveni 500 tūkstoši eiro) pieņemšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka valsts amatpersona pieņēma kukuli no privātpersonas saistībā ar LDz meitasuzņēmuma LDz RSS iepirkumu, teikts biroja paziņojumā.

KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības LDz bijušo valdes priekšsēdētāju par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat tika rosināts saukt pie kriminālatbildības privātpersonu par kukuļa došanu valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu uzņēmuma interesēs, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Iepriekš izskanējis, ka attiecīgā privātpersona ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Tāpat vēstīts, ka Magonis pērn oktobra pirmajā pusē apmaiņā pret 400 tūkstošu eiro drošības naudu tika atbrīvots no Rīgas centrālcietuma. LDz bijušajam vadītājam noteikts aizliegums izbraukt no valsts, tikties ar vairākiem cilvēkiem, kā arī ieņemt kādreizējo amatu uzņēmumā.

KNAB Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Biroja pārstāve Laura Dūša iepriekš aģentūru BNS informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta daļas par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja pārkāpums izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

KNAB norāda, ka kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma LDz RSS iepirkumu. Lietas ietvaros veiktas vairāk nekā 10 kratīšanas un nopratinātas vairākas personas. Aizdomās turētā statuss ir noteikts vienam no Igaunijā bagātākajiem cilvēkiem Oļegam Osinovskim.

Ziņots arī, ka KNAB pagājušā gada 6.augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā un viņš aizturēts, ar automašīnu, atgriežoties no Igaunijas. LDz vadītājs no amata 7.augustā tika atbrīvots.

«Lursoft» informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003.līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Komentāri (75)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu