Ziņojums: Snoudens nebija patiesības meklētājs, bet gan neapmierināts darbinieks (56)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens bijis neapmierināts darbinieks, nevis principu vadīts patiesības meklētājs, pausts ceturtdien publicētā ASV Kongresa ziņojumā.

Snoudens 2013.gadā izpelnījās pasaules uzmanību, atklājot ASV slepeno izlūkošanas programmu apmēru un nopludinot datus par tām. Pēc tam viņš pameta darbu ASV Nacionālās drošības pārvaldē (NSA). Kopš tā laika viņš bēguļo no ASV iestādēm un pašlaik dzīvo Krievijā.

Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas Izlūkdienestu komitejas divus gadus gatavotajā ziņojumā uzsvērts, ka Snoudens bija «neapmierināts darbinieks, kuram bieži bija konflikti ar vadību un kuram divas nedēļas pirms nelegālās slepeno dokumentu lejupielādes tika izteikts rājiens».

Ziņojumā arī atzīts, ka Snoudens nepauda nekādas bažas par izlūkdienestos notiekošo nevienai uzraudzības amatpersonai un viņu nevar uzskatīt par ziņotāju, ko aizsargā likums.

36 lappuses garais ziņojums ir slepens, tomēr amatpersonas ir publiskojušas īsāku ziņojuma versiju, kas nav slepena.

Snoudens «viltoja sava snieguma novērtējumus un ieguva jaunas pozīcijas NSA, pārspīlējot savu CV un nozogot atbildes uz nodarbinātības pārbaudes jautājumiem», atklāts ziņojumā.

«Edvards Snoudens nav varonis - viņš ir nodevējs, kurš apzināti nodeva savus kolēģus un savu valsti,» paziņoja Pārstāvju palātas Izlūkdienestu komitejas priekšsēdētājs Devins Nuness.

Snoudens ar savu darbību apdraudēja amerikāņus, tostarp karavīrus, viņš piebilda.

Pārstāvju palātas NSA un kiberdrošības apakškomitejas priekšsēdētājs Lins Vestmorlends uzsvēra, ka Snoudens «nodarīja lielāku kaitējumu ASV nacionālajai drošībai nekā jebkurš cits cilvēks mūsu valsts vēsturē».

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests trešdien paziņoja, ka Snoudens ASV tiktu tiesāts likumā paredzētajā kārtībā.

«Viņa rīcība apdraudēja amerikāņu dzīvības un Amerikas nacionālo drošību,» viņš pavēstīja reportieriem.

«Tādēļ [ASV prezidenta Baraka] Obamas administrācijas politika paredz, ka Snoudena kungam ir jāatgriežas Savienotajās Valstīs, kur viņu gaida ļoti nopietnas apsūdzības,» uzsvēra Ērnests.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valsts noslēpumu zādzību, un notiesāšanas gadījumā viņam draudētu cietumsods līdz 30 gadiem. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varasiestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Snoudens ir aicinājis Obamu viņu apžēlot. Par Snoudena apžēlošanu iestājušās arī vairākas cilvēktiesību organizācijas, kā arī amerikāņu kinorežisors Olivers Stouns, kurš ir uzņēmis spiegu trilleri par Snoudenu.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu