/nginx/o/2018/07/29/11100771t1he4fa.jpg)
Frikadeļu zupa ir lieliska vēsai rudens dienai!. Piedāvājam vairākas receptes, kuras vērts izmēģināt.
Frikadeļu zupa ar rīsiem un omleti
Nepieciešams:
- 200g rīsu
- 2 l buljona
- 500g maltas cūkgaļas
- 4 olas
- 0,5 glāzes piena
- 1 burkāns
- 1 ēdamkarote sviesta
- pipari
- sāls
- zaļumi
Pagatavošana:
Rīsus mazgā, liek vārīties buljonā. Burkānus sarīvē uz smalkās rīves, liek pie rīsiem.
Gaļai pieliek smalki sakapātu, apceptu sīpolu, sāli, piparus, vienu olu, pāris karotes pusvārīto rīsu no buljona, samīca, veido nelielas frikadeles, liek vārīties.
Atlikušās olas sakuļ ar pienu, pieliek sāli, piparus, cep omleti. Atdzesētu omleti sagriež garenās strēmelēs.
Kad rīsi mīksti, zupa gatava. Pasniedz ar zaļumiem un omletēm.
Variants: Olu piena maisījumu pielej zupai, maisa, lai izveidotos olu «pārslas».
Frikadeļu zupa ar puraviem un skābētiem gurķiem
Nepieciešams:
- 250g maltas liellopu gaļas
- 250g maltas cūkgaļas
- 1 ola
- sāls
- pipari
- 2 puravu kāti
- 4 kartupeļi
- 2 burkāni
- 2 skābēti gurķi
- 50g sviesta
- lauru lapa
- pētersīļa zaļumi
Pagatavošana:
Sviestā apcep rīvētus burkānus, liek vārīt 2 l ūdens. Puravus sagriež apcep sviestā, pieliek burkāniem.
Malto gaļu sajauc ar olu, sāli un pipariem. Veido nelielas frikadeles, apcep sviestā, liek pie burkāniem un puraviem, uzvāra, noputo. Zupai pieliek piparu graudus, lauru lapu, buntīti pētersīļu zaļumu un strēmelītēs sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi mīksti, zupai pieliek rīvētus vai strēmelītēs sagrieztus gurķus.
Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem un skābu krējumu.
Frikadeļu zupa ar zaļajiem zirnīšiem
Nepieciešams:
- 500g maltās gaļas
- 1 ola
- ēdamkarote rīvmaizes
- pipari
- sāls
- paciņa saldētu zaļo zirnīšu
- 3 kartupeļi
- neliels puķukāposts
- 2 burkāni
- lauru lapa
Pagatavošana:
Burkānus sagriež plānās ripiņās, liek vārīties, pieliek sagrieztu puķukāpostu un kartupeļus. No gaļas, rīvmaizes, olas, sāls un pipariem gatavo frikadeļu masu. Veido nelielas frikadeles un liek vārīties. Pieliek zaļos zirnīšus, piparus un lauru lapu. Vāra, līdz dārzeņi mīksti.
Biešu zupa ar frikadelēm
Nepieciešams:
- 1 kg biešu
- 2 burkāni
- 1 citrona sula
- skābs krējums
- zaļumi
- 50 g sviesta
- 250 g liellopu gaļas
- 1 sīpols
- sāls
- pipari
- šķēle baltmaizes
- 1 ola
- lauru lapa
Pagatavošana:
Bietes izvāra, atdzesē, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.
Rīvētus burkānus apcep sviestā, liek vārīties ūdenī.
No gaļas, sviestā apcepta sasmalcināta sīpola, izmērcētas maizes, sāls un pipariem sataisa frikadeļu masu. Taisa nelielas frikadeles un liek vārīties kopā ar burkāniem. Zupai pieliek bietes, sāli, piparus un lauru lapa. Gatavu zupu pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.
Tomātu zupa ar frikadelēm
Nepieciešams:
- 500g tomātu vai 400g konservētu
- 500ml buljona
- 2 burkāni
- 1 glāze rīsu
- 1 sīpols
- 400g maltās gaļas
- parika
- čilī pipar
- ola
- zaļumi
- sāls
- pipari
- eļļa
Pagatavošana:
Smalki sakapātu sīpolu apcep eļļā, pieliek rīvētus burkānus, apcep, pieliek rīsus un gabaliņos sagrieztu papriku, pielej buljonu un vāra 20 minūtes.
Malto gaļu sajauc ar sāli, pipariem, olu, no gaļas veido frikadeles, liek vārīties.
Pēc 10 minūtēm pieliek blanšētus, mizotus, gabaliņos sagrieztus tomātus un smalki sagrieztu čilī piparu (ar vai bez sēklām, atkarībā no tā, cik stipru zupu gribi), vāra vēl 10 minūtes, ja nepieciešams, pielej ūdeni.
Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem un skābo krējumu pēc vēlmes.