1937.gads! Par ko šajā dienā rakstīja avīzēs? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LNB digitālā bibliotēka

Tā vien liekas, ka mūsdienu informācijas laikmetā ziņu un notikumu ir vairāk, nekā vispār spējam izlasīt un izsekot līdzi. Arī tālajā 1937.gadā ļaudis par garlaicību sūdzēties nevarēja. Svētku laikā turpinām apskatīt Latvijas dienas laikrakstu aktualitātes!

«Rīts»

11 lidmašīnas pasažieru gals liesmās

Briselē, 16. nov. Beļģu pasažieru satiksmes lidmašīna, kura uztur satiksmi posmā Brisele - Londona, Ostendes tuvumā biezā miglā uzdūrusies kādam fabrikas skurstenim un degot nogāzusies zemē. Visi 11 pasažieri liesmās dabūjuši galu. Par lidmašīnas katastrofu papildus ziņo, ka mašīna līdz pat nelaimes brīdim uzturēja radiosakarus ar aerodromu. Katastrofa notika Stēnes stacijas tuvumā, ap 4 kilometru no Ostendes. Lidmašīna skāra vienu no tur atrodošās ķieģeļu fabrikas skursteņiem. Tai nolūza abi spārni un no apmēram 20 metru augstuma tā nogāzās. No 11 bojā gājušām personām 3 bija komandas locekļi, bet 8 pasažieri, to starpā pieci bija nesen mirušā Hessenes lielhercoga Ernsta Ludviga ģimenes locekļi, kas devās uz Londonu, lai tur piedalītos kādā radinieka kāzās.

Būs jauna valsts odekolona šķirne

Pagājis viens gads, kopš izgāja tautā lētais valsts odekolons. Pag. g. 12. novembrī nodokļu departaments nodeva Armijas ekonomiskam veikalam izplatīšanai pirmo partiju jaunā odekolona. Gada laikā valsts odekolons ieguvis ļoti pastāvīgu cienītāju pulku, kas ar odekolonu visai apmierināti. Pirmajā gadā nodokļu departaments pārdevis pavisam 28.000 pudeļu, odekolonu ē 0,25 1, bet mazāko 0,1 litra pudeļu pārdots 109.000. Pārdotā odekolona vērtība ir ap 200.000 ls. Šie pirmajā valsts odekolona pārdošanas gadā gūtie panākumi pamudinājuši nodokļu departamentu domāt par otras, jaunas valsts odekolona šķirnes izgatavošanu, lai dotu patērētājam iespēju izvēlēties no šķirnēm sev patīkamāko. Jaunā odekolona šķirne būs ar īpatnēju smaržu, un tās pagatavošanai lietos franču labākās smaržeļļas. Eļļas no Francijas jau saņemtas, un jaunas šķirnes maisījums jau iepildīts tvertnēs, kur tam ilgāku laiku jānoguļas. Jaunā odekolona pudeles un etiķetes atšķirsies no līdzšinējām, un tām būs ari jauns nosaukums. Valsts odekolona tirdzniecības kārtošanu arī nākošā gadā uzņemsies Armijas ekonomiskais veikals, ar kuru līgumu noslēgs jau tuvākā laikā.

«Latgales Vēstnesis»

Izprasa šņabi un pēc tam aplaupa

Ņikifors Kirilovs no Biķernieku pag., Lielo Krivinu ciema 15. novembri ar 94 ls ieradies Daugavpilī, lai iepirktos. Pēcpusdienā viņš devies uz Mežciemu apciemot māsu. Ceļā, Viestura ielā, tas sastapis J. Girvicu — bez noteiktas dzīvesietas un nodarbošanās un kādu mūrnieku. Girvics izskatījies ļoti nožēlojams, kamdēļ Kirilovs izmaksājis tam baltmaizi un reņģes. Ieraugot K. naudu, svešie vīrieši uzstājušies izmaksāt arī šņabi, ko K arī izdarījis. Kirilovs gribējis doties uz Mežciemu, bet svešie K. piespieduši piedalīties dzeršanā. Kad šņabis bijis izdzerts, svešais mūrnieks Kirilovu saķēris aiz kakla un žņaudzis, bet Girvics tam pārmeklējis kabatas un abi ar atrasto naudu metušies bēgt. Girvics tūliņ aizturēts. Arī otram noziedzniekam, kurš pazīstams kā recidīvists, kriminālpolicija uz pēdām.

«Brīvā Zeme»

Kā Talsu frizieris gribējis palaist «sarkano gaili»

Tiesu palāta vakar skatīja cauri apsūdzību pret Talsu frizieri Pēteri Ulpu par gatavošanos nodedzināt savu frizētavu Baznīcas laukumā 1. Dedzināšanai vajadzējis notikt naktī uz 14. aug., bet tā izjukusi un tad atklājušās savādas lietas. Ulps īsi pirms tam veikala iekārtu un citas mantas apdrošinājis par 3200 ls, kaut gan īstenā, vērtība nepārsniegusi 1000 ls. Vērtīgākās mantas viņš aizvācis prom, bet citas sakrāvis kaudzē, aplicis ar salmiem, sienu un un skaliem un iegādājies ari iatolu un spirtu. Dedzināšanu viņš uzticējis Talsos pazīstamam alkoholiķim Kr. Vikštrēmam, solot par to 40 ls, pāri kurpju un uzvalku. V. priekšlikumu pieņēmis, bet jau pašā sākumā nodomājis noziegumu neizdarīt, tikai iegūt naudu.

Norunāts, ka «sarkano gaili» veikalā ielaidīs naktī uz 14. augustu. Iepriekšējā dienā Ulps pats ar smagiem saiņiem aizbraucis uz Madonu, bet pa ceļam no Rīgas un Praulienas aizvien zvanījis uz mājām kalponei, vai kaut kas svarīgs neesot noticis. Dedzināšana tomēr nenotikuši, jo V. par sagatavoto noziegumu izstāstījis citiem un tad paziņots policijai. P. Ulps par gatavošanos dedzināt un pierunāšanu uz noziegumu sodīts Jelgavas apgabaltiesā ar gadu cietumā. Ulps bija pārsūdzējis tiesu palātā, lūdzot viņu attaisnot. Palāta vakar apgabaltiesas spriedumu apstiprināja.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu