/nginx/o/2018/07/29/11105612t1h7da0.jpg)
Piparkūku mīklu vislabāk gatavot savlaicīgi, tad turēt to ledusskapī dīvas līdz trīs nedēļas. Izmēģini kādu no šīm receptēm.
Trauslās sviesta piparkūkas
Pagatavošanai nepieciešams:
- Sīrups (vai medus) 250g
- Cukurs 200g
- Sviests 200g
- Olas dzeltenums 1 gab
- Milti 550g
- Piparkūku garšvielas 2 ēd. kar.
- Cepamais pulveris 1 tējk.
Pagatavošana:
Sīrupu, cukuru un sviestu uzvāra. Kamēr masa vēl verdoša, tajā ieber piparkūku garšvielas un apmēram trešdaļu miltu un samaisa. Masu nedaudz padzesē, tad pievieno olu, cepamo pulveri un pārējos miltus, samīca viendabīgu masu. Mīklu ieliek ledusskapī uz pāris dienām (mīklu var gatavot arī mēnesi pirms cepšanas).
Pirms piparkūku cepšanas mīklu patur istabas temperatūrā, lai tā kļūtu mīkstāka. Mīklu plāni izrullē un ar formiņām izspiež vēlamo formu vai mīklu sagriež. Cepumus cep 180 grādos gaiši brūnus.
Ja vēlas, piparkūkas var rotāt ar cukura glazūru. To var nopirkt vai gatavot mājās - saputojot olbaltumus ar pūdercukuru, pievienojot uz 1 olas baltumu tējkaroti citronu sulas.
Sīrupu var pagatavot no cukura, sabrūninot to uz pannas, tad pievieno nedaudz karsta ūdens un vāra, kamēr cukurs izkusis.
Pildītās piparkūkas
Nepieciešams:
- 200 g sīrupa vai medus
- 200 g cukura
- 200 g sviesta
- 600 g miltu
- 200 g saldā krējuma
- 60–70 g degvīna, ruma vai konjaka
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- biezs ievārījums
Pagatavošana:
Sīrupu, cukuru, sviestu un saldo krējumu uzvāra. Pielej alkoholisko dzērienu, pievieno garšvielas, miltus un samaisa. Kad mīkla atdzisusi, pieliek izšķīdinātu cepamo pulveri un labi samīca. Liek ledusskapī vai cep tūlīt. No plāni izveltnētas mīklas izspiež ripiņas vai ovālas formas cepumus. Saliek tos kopā pa diviem, vidū iepildot biezu ievārījumu, un maliņas cieši saspiež kopā. Pārziež ar sakultu olu un cep mērenā siltumā.
Trauslās piparkūkas
Nepieciešams:
- 75 g cukura
- 100 g sīrupa
- 100 g sviesta
- 1 olas dzeltenums
- 350 g kviešu miltu
- Tējkarote cepamā pulvera
- Rīvēta apelsīna miziņa
- Tējkarote kardamona
- Tējkarote sarīvēta ingvera saknes
- Šķipsniņa koriandra
- Šķipsniņa kanēļa
- Šķipsniņa muskatrieksta
Pagatavošana:
Katliņā savieno sviestu, sīrupu, pusi cukura un maisot uzvāra. Verdošā masā iekuļ pusi miltu un sasmalcinātas sajauktas garšvielas, tad mīklu kuļ, līdz tā atlec no katla malām.
Mīklu atdzesē.
Palikušo cukuru apbrūnina uz pannas un kopā ar olu dzeltenumu pievieno mīklai.
Piesijā un iemīca palikušos miltus, kuri sajaukti ar cepamo pulveri. Mīklu rūpīgi mīca, līdz tā kļūst vienmērīgi gluda un cieta.
Piparkūku mīklu iztur vismaz diennakti ledusskapī.
Mīklu plāni izrullē, ar formiņām izspiež figūriņas un cep 10 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Kanēļa piparkūkas
Nepieciešams:
Mīklai:
- 400 g smilšu mīklas
- 30 g malta kanēļa
- 2 tējk. garšvielu maisījuma (kardamons, muskatrieksts, krustnagliņas, melnie pipari)
Pildījumam:
- 200 g dzērveņu ievārījuma
- 200 g baltās šokolādes
Pagatavošana:
Smilšu mīklai pievieno kanēli, garšvielu maisījumu, samīca, izveltnē, ar formiņām izspiež zvaigznītes un aplīšus. Pusei no cepumiem izspiež vidiņu tā, lai paliek 0,5 cm plata maliņa, pārziež ar olu, liek virsū izspiestos cepumus.
Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, liek piparkūkas, cep 180 0C 20 minūtes.
Atdzesētām piparkūku zvaigznītēm vidiņu pilda ar dzērveņu ievārījumu. Balto šokolādi izkausē ūdens peldē un pilda riņķīšos.