Zviedrija saceļ brēku par Latvijas karsējmeiteņu īsajiem svārciņiem (182)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgā notiekošā pasaules čempionātā florbolā organizatori ir pārsteigti par Zviedrijā izskanējušajiem pārmetumiem Latvijai par dzimumu diskrimināciju čempionātā un centīsies savā programmā neko nemainīt.

Pagājušajā sestdienā pasaules čempionāta atklāšanas spēlē Latvijas izlase ar 2:7 piekāpās pasaules spēcīgākajai florbola izlasei Zviedrijai, bet pēc tam zviedru presē sākās aktīvas diskusijas par Latvijas karsējmeitenēm, kuras piedalījušās labāko spēlētāju apbalvošanas ceremonijā. Pirmā savu neapmierinātību pauda zviedru florbola vārtsardze Ērika Jūhansone.

«Es sēdēju un skatījos vīru spēli. Tomēr ieraudzīju, ka laukumā iziet divas sievietes īsos svārkos. Patiesību sakot, biju diezgan šokēta,» Jūhansone paudusi intervijā «SportExpressen». «Ir 2016.gads un domāju, ka esam tam garām. Nedomāju, ka kas tāds piestāv sportam. Ja viņi tā vēlas popularizēt sportu, viņi dara nepareizi.»

Jūhansone stāstīja, ka sava dzimuma dēļ nekad nav jutusi diskrimināciju, tomēr uzskata, ka kopumā pret vīriešiem un sievietēm esot vērojama atšķirīga attieksme. «Pret sievietēm nav tāda pat attieksme. Liekas, ka viņi mūs neuztver nopietni,» pauda zviedriete, uzsverot, ka viņas dzimtenē ar dzimumu līdztiesību viss ir kārtībā, bet citur Eiropā tas sagādā problēmas.

Zviedrijas puse savā neapmierinātībā iesaistīja arī Starptautisko Florbola federāciju (IFF) un tās ģenerālsekretāram Jonam Liljelundam nācās atzīt, ka Latvijā un Zviedrijā ir kultūras atšķirības. «Kā saprotu, Zviedrijā tas izsauc spēcīgas emocijas un mēs to cienām. Savukārt Latvijā tas liekas pilnīgi normāli,» pavēstījis Liljelunds, vainu noveļot uz vietējiem organizatoriem un sakot, ka IFF nebija informēta par karsējmeiteņu apģērbiem.

Kā sarunā ar aģentūru LETA izteicās Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons, viņš par sacelto ažiotāžu ir izbrīnīts. «Man nav atbildes, bet drīzāk ir pretjautājums - florbolā pēc noteikumiem meitenes drīkst spēlēt svārciņos, bet krekliem nav obligāti jābūt piedurknēm. Līdz ar to tādas pat ir atļautas spēlētāju formas - kur atšķirība vai karsējmeitene, vai florboliste līdzīgā formā?» teica Pētersons. «Nedomāju, ka Zviedrijā nespēlē tenisu, ka Zviedrijā nespēlē pludmales volejbolu. Var tikai pasmaidīt par šādu ažiotāžas sacelšanu, manuprāt, nevietā.»

«Ar IFF mums bija diskusija. Pirmais viņu sauklis bija, ka visu aizliegsim, bet pēc tam nomierinājās. Nezinu kā sievietes tiek pazemotas, viņas tieši šādi izrāda savu krāšņumu. Visā pasaulē ir karsējmeitenes,» teica federācijas prezidents.

Pētersons atzina, ka karsējmeiteņu deju priekšnesumos nekas netiks mainīts, bet apbalvošanas ceremonijās viņas tagad cenšoties būt nedaudz neuzkrītošākas.

«Nesaredzu, ka viņas būtu nostādītas zemākā slānī. Ir pilnīga līdztiesība. Tagad apbalvošanā meitenes nosacīti pakāpjas vienu solīti nost, tomēr viņas turpat blakus ir, redzēsim kā mums ies,» sacīja Pētersons, pieļaujot, ka organizatoriem var rasties jaunas problēmas arī tuvākajās dienās. «Vēl jāpārjautā, kā rīkoties tālāk, bet situācija ir muļķīga. Neredzu nekādu problēmu, varu tikai pasmaidīt un novēlēt viņiem veiksmi. Kas būtu, ja puisis nestu balvas? Tad arī teiktu, ka nav līdztiesība un prasītu meitenes.»

Pētersons noliedza Liljelunda teikto, sakot, ka ar starptautisko federāciju viss bija saskaņots. «Visas karsējmeiteņu formas ir oficiāli saskaņotas, viņām speciāli tika veidoti divu dažādu veidu krekliņi. IFF sponsors ir ASICS, bet mēs teicām, ka mūsu izlašu krekli ir no «Nike» un vēlamies šīs firmas apģērbā arī karsējmeitenes. Viss ir saskaņots un neredzu vispār nekādu problēmu,» piebilda LFS prezidents.

Komentāri (182)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu