Latvieša veiksme šovā «X-factor»: Uz skatuves atgriežas Andis Grīva! (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Ja jums līdz šim šķitis, ka vienīgais latviešu mūziķis, kuru iemīlējuši Lietuvā ir Lauris Reiniks, tad jūs rūgti maldāties. Izrādās, ka apbrīnojami veiksmīgi pasaulslavenā šova «X-factor» lietuviešu versijā uzstājas latviešu mūziķis Andis Grīva. Viņš gan kādu laiku nav aktīvi darbojies Latvijas mūzikas lauciņā, tādēļ kādam par viņu atgādinās puišu grupa «Caffe», kur viņš darbojās kopā ar Intaru Busuli, vai skanīgie «Vadiņi» no 2011.gada albuma «Dzīvs piens».

Lietuvas «X-factor» ir veidots ļoti labā līmenī un konkurence ir sīva. Andis nupat ticis pāri kārtējai, liktenīgajai svētdienai un iekļuvis labāko astotniekā, tāpēc parunājāmies ar Andi par to, kā viņš nonācis lietuviešu šovā un ko darījis šajā šķietamajā pauzē no mūzikas.

Kopš «Vadiņiem» par tavām muzikālajām aktivitātēm maz kas dzirdēts. Ko esi darījis šajā laika posmā?

Pa šo laiku es vairāk esmu komponējis un gatavojis skaņu celiņus filmām, piemēram, pēdējā filma, pie kuras darbojos, bija lietuviešu. Esmu arī piestrādājis pie vairākiem zināmiem muzikālajiem gabaliem, bet savas dziesmas es tagad neesmu nekur publiskojis un popularizējis. Ģimenes lietas un daudz kas cits šajā laikā bija daudz interesantāks, nekā censties izlauzties mūzikas lauciņā. Pa šo laiku sakomponēts ir daudz, un nu arī laikam pienācis tas brīdis, lai to rādītu cilvēkiem.

Kā tavi ceļi aizveda uz Lietuvu?

Lietuvā bija filmēšana, kurā es satiku savu mīlestību un sapratu, ka tās dēļ esmu gatavs uz jebko.

Lietuva jau tiešām ir tepat blakus, es pārcēlos uz šejieni, lai vismaz kaut kādā veidā varētu mērķēt uz to – lai būtu kopā. Un viss ir izdevies!

Tas tad arī būtu skaidrojums tām labajām lietuviešu valodas zināšanām, ko nodemonstrēji «X-Factor»?

Nē. Ikdienā mājās mēs runājam tikai angliski. Lietuviešu valodā es labprāt runāju strādājot un ikdienā, runājoties ar lietuviešu cilvēkiem, jo man ir uzskats, ka man ir jāmāk tās valsts valoda, kurā es dzīvoju. Vienmēr, kā es pārceļos uz kādu jaunu valsti – tās ir līdz šim bijušas sešas –, es vienmēr iemācos tās dzimto valodu. Jo man patīk saprast, kas man apkārt notiek. Šobrīd brīvi runāju latviešu, lietuviešu, krievu, itāliešu, angļu, vācu un mīlas valodā.

Kas pamudināja piedalīties šovā – Lietuvas «X-factor»?

Kino un mūzikas lauciņš Lietuvā ir mazliet lielāks kā Latvijā, bet tik un tā uz pasaules fona, tas ir maziņš. Un man ir gadījies strādāt kopā ar cilvēkiem, kas darbojies pie tā šova. Un viņi ir dzirdējuši, ka es kaut ko spēlēju un teica, lai es taču eju un pamēģinu. Un tā es nonācu atlasē. Un man pašam šis šovs patika tīri labi, jo tas viss šeit ir ārkārtīgi augstā līmenī.

Bet pamata pamudinājumi bija trīs:

  • Viens ir tas, ka man ir tik gadu cik man ir un domāju, ka nekad dzīvē vairs es tādā afērā nepiedalītos – nepieteiktos tādā jauniešu konkursā;
  • Otrs ir tas, ka es reāli esmu noilgojies pēc mūzikas savā dzīvē un aktīvākas būšanas uz skatuves;
  • Un trešais, ka es dzīvoju jaunā valstī, te mani neviens nezina, nezina, ko es esmu darījis. Nu arī Latvijā mani neviens nezina, kaut arī, ja pacenšas var pievilkt kādu atmiņu, vai bildi vai dziesmu, tad Lietuvā tas vispār neiet cauri un tas nav arī vajadzīgs. Ir jādara ko jaunu, lai cilvēki to varētu redzēt un paši vērtēt.

Kaut gan, aizejot uz atlasi un ieraugot to rindu, es nodomāju, ka varbūt labāk jāiet mājās.

Redz, kā tomēr tas veiksmīgi izvērsās. Kā tev veicas lietuviešu «X-factor»? Cik tālu esi ticis?

Jā, izvērsās viss labi, šobrīd esmu starp labākajiem astoņiem.

Vai tuvākajā laikā ir gaidāms kāds balsojums, kur latvieši varētu ieslēgt savu slaveno «balsošanas mašīnu» kā tas bija Zemgus Girgensona gadījumā?

Tagad jau mēnesi šovs notiek dzīvajā ēterā ar skatītāju balsojumiem. Un man daudz draugu no visas pasaules, kas seko līdzi un atbalsta, ir vaicājuši kā var nobalsot, jo viņiem tas neizdodas. Man gan īsti nav izdevies noskaidrot, kādēļ tā, bet es pieņemu, ka balsot ir iespējams tikai no Lietuvas numuriem. Tāpēc viss ir diezgan objektīvi un neizdosies izbraukt uz to, ka man ir kāda citas valsts aizmugure.

Vai domā par uzvaru? Cik stipri ir konkurenti?

Es teikšu kā ir – es dzīvoju vienu svētdienu nedēļā. Es gribu to nedēļu, kad kāpju uz skatuves, sniegt pēc iespējas labākas emocijas un sasniegt arī viņas pats.

Un šobrīd arī šī man jau ir uzvara. Es esmu izdarījis to, ko gribēju – esmu uz skatuves un muzicēju. Un tajā svētdienās… Balsojums parāda vai tās emocijas ir aizgājušas līdz adresātam. Bet par uzvaru – tajā konkursā piedalās dziedātāji, kas ir trīs galvas tiesas pārāki un, ja tas būtu tikai dziedāšanas konkurss, tad es droši vien tur vairs nepiedalītos. Es domāju, ka man lielākais trumpis mūzikā ir komponēšana, bet to neviens šajā konkursā nezina un visticamāk neuzzinās.

Cik liela ir tava teikšana dziesmas izvēlē?

Necik. Dziesmu nosaka mentors un arī tas tiek izdarīt kādā trešdienā, kaut šovs ir jau svētdien. Un tas arī ir tas izaicinājums, ka tev izvēlas gabalu, kas tev varbūt nepatīk, kas nav tas, ko tu gribētu dziedāt. Man mentors ir Sauļus Urbanovičus, rokgrupas «Bix» līderis, kas arī ir šī šova producents. Muzikāli viņam ir mazliet cita pieeja nekā man un tas arī ir interesanti. 

Kādi ir tavi plāni pēc šova? Vai apdomā atgriešanos uz Latvija skatuves?

Jāsaka godīgi, es nešķiroju – Latvijas skatuve vai kāda cita skatuve. Man patīk spēlēt un man to patīk darīt uz jebkuras skatuves. Bet Latvija noteikti nevar izpalikt. Un šobrīd kā reizi notiek tāds plānošanas darbiņš – jo man gribas spēlēt un arī ir KO spēlēt. Un tagad tikai jāizdomā ar ko sākt un kurš būs tas, kas ar mani kopā to darīs.

Kāds būtu tavs novēlējums Ziemassvētkos?

Gribētu visiem novelēt domāt labas domas, darīt labas lietas, pulcēt ap sevi labus cilvēkus un pašiem būt pēc iespējas labākiem. Kaut arī, skatoties visu, kas notiek sociālajos tīklos, mūsu valstī šobrīd valda daudz negāciju, vēlu visiem redzēt un just visu no saules puses, no labās puses, no mīlestības puses un stipru vēlmi būt labākiem!

P.S. Andis mudina visus dziedošos, spēlējošos, dejojošos un sportojošos jauniešus pieteikties šovam «Lietuvas talanti», jo tieši šobrīd ir sākusies atlase lieliskam šovam, kur ir iespēja paradīt sevi.

Vimeo

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu