Romāns par izcilu latvieti Indriķi Ekertu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šobrīd dzīvojam laika ciklā, ko iezīmē apaļu gadsimtu seni un dramatiski vēstures notikumi, kas izmainīja pasaules kārtību: Pirmais pasaules karš, Eiropas impēriju sabrukums, Krievijas revolūcija, jaunu nacionālu valstu, to skaitā Latvijas, dzimšana. Simtgades simbolisms aktivizējis tos radošos cilvēkus, kas ieinteresēti vēstures notikumu atcerē un pieminēšanā.

Zīmīgi, ka pirms gada Apgāds Zvaigzne ABC izdeva Tālivalža Margēviča dokumentāli vēsturisku romānu «Šķērsiela 13», kas bija veltīts latviešu strēlnieka Eduarda Bērziņa liktenim. Tieši gadu vēlāk apgāds laiž klajā vēstures interesenta, rūpnīcas VEF bijušā ģenerāldirektora Ivara Braža vēsturiski biogrāfisku romānu «Asinīs rūdītais».

Grāmatas «Asinīs rūdītais» atvēršanas svētki notiks 27. janvārī pulksten 14.00 Rīgā, K. Valdemāra ielā 6, Zvaigznes prezentāciju zālē (ieeja no grāmatnīcas), tajos piedalīsies grāmatas autors Ivars Bražis, viņa tuvākais palīgs romāna literārajā noformējumā Alīna Melngaile, romāna galvenā varoņa Indriķa Ekerta dzimtas pārstāvji, grāmatas sponsori «Latvijas Mobilais telefons», kā arī apgāda «Zvaigzne ABC» radošā komanda.

Romāna galvenais varonis ir Indriķis Ekerts – 5. Zemgales latviešu bataljona strēlnieks. Viņš, par spīti ļoti smagajam ievainojumam Ziemassvētku kauju laikā, brīnumainā kārtā izdzīvoja, pusdzīvs nokļuva Vācijas gūstā un, pārcietis smago gūsta laiku, atgriezās Latvijas atbrīvošanas cīņās pret boļševikiem kā Latvijas armijas 12. Bauskas kājnieku pulka kaprālis. Līdzīgi daudziem Pirmā pasaules kara strēlniekiem un Latvijas armijas karavīriem Indriķis Ekerts izveidoja savu lauku saimniecību neatkarīgajā Latvijas valstī. Viņš un viņa ģimene smagi pārdzīvoja Latvijas trīs okupācijas Otrā pasaules kara un tam sekojošajos gados, tomēr savā 89 gadus garajā mūžā Indriķis ne vien saglabāja dzimtās Zemgales smagnējo lauku mierīgumu, izturību, ticību tēvu zemes brīvībai, nenogurstošo darba čaklumu, sirds dāsnumu, humora dzirksti un bagātu strēlnieku dziesmu krājumu, bet arī prata to visu nodot saviem pēcnācējiem.

Stāsts par Indriķi Ekertu ir stāsts par vienu nelielu, bet neatņemamu Latvijas vēstures daļiņu, daļiņu, kas mērāma viena cilvēka mūža mērogā.

Pieejama arī e-grāmata.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu