Simtgadei veltītā fotoizstāde «Latviešu spēka zīmes» ļaus saskatīt līdzīgo dažādās kultūrās (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lielformāta brīvdabas fotoizstāde «Latviešu Spēka Zīmes», kas sāks Latvijas simtgadei veltīto izstāžu sēriju, ļaus saskatīt līdzīgo dažādās kultūrās, šodien izstādes atklāšanā teica Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubene.

Viņa skaidroja, ka citām tautām zīmes, iespējams, nav tik ģeometriskas, ir zīmētas ar citādām kontūrām vai tajās izmantotas citas krāsas, tomēr zīmes vieno cilvēkus visā pasaulē.

«Ceru, ka izstāde būs tas veids, kā ne tikai latvieši, bet arī cittautieši un ciemiņi, spēs atrast līdzības savā tradicionālajā kultūrā,» pauda Rubene.

Viņa teica, ka izstādē attēlots tas, kā latvieši redz zīmes - kā tās redzamas tradicionālajā tērpā, kā skan tautasdziesmās un kā tās tiek saskatītas mūsdienu dizainā. Izstāde apkopotās zīmes joprojām nav zaudējušas savu nozīmi un aktualitāti.

Izstādi varēs apskatīt trīs mēnešus.

Jau ziņots, ka izstāde «Latviešu Spēka Zīmes» ir tirdzniecības centra «Origo» dāvinājums valsts jubilejā, un tapusi kopā ar Rubeni, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāju, etnogrāfi un pētnieci Dainu Kraukli un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktori Ilzi Millersoni.

Lielformāta brīvdabas fotoizstāde apskatāma laukumā pie t/c «Origo».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu