Kāpēc pirms mēnešreizēm sāp un piebriest krūtis? (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia/Scanpix

Daudzas sievietes pirms menstruācijām saskaras ar gana traucējošu problēmu – sāpīgām vai jutīgām krūtīm, ko izraisa hormonālas izmaiņas.

Sieviešu dzimumhormona estrogēna kāpums izraisa krūšu piebriešanu, savukārt progesterona līmeņa celšanās asinīs nedēļu pirms menstruācijām stimulē piena dziedzeru palielināšanos. Šie procesi arī ir pie vainas nepatīkamajām sajūtām un sāpēm.

Lielākoties krūtis ir jutīgas vai sāpīgas to augšdaļā vai pie krūšgaliem, taču smagākos gadījumos sāp visas krūtis un pat paduses.

Kad mēnešreizes ir sākušās, sāpes parasti pamazām pāriet. Ja tā nenotiek vai arī tās kļūst spēcīgākas, nepieciešams konsultēties ar savu ginekologu.

Lai atvieglotu nepatīkamās sajūtas, ieteicams nēsāt ērtu, balstošu krūšturi. Ja sāpes ir pavisam traucējošas, var lietot arī pretsāpju medikamentus. Palīdzēt var arī viegla fiziskā slodze.

Pirms menstruācijām uzturā vēlams ierobežot kofeīnu, sāli un taukainus ēdienus, kā arī ierobežot smēķēšanu un alkohola lietošanu. Lai izvairītos no ikmēneša mazajām mocībām, iepriekš konsultējoeties ar ārstu, ikdienas uzturā var lietot B6 un E vitamīnu, kā arī naktssveces eļļu, raksta «health.com».

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu