Sastrēgums vēderā jeb aizcietējums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja sāp galva vai ir temperatūra, tad nekautrējamies lūgt padomu, bet tik delikātu tēmu kā vēdera izejas problēmas nevēlamies apspriest ne ar tuviniekiem, ne ārstiem, ne farmaceitiem. Tomēr jāsaprot, ka aizcietējumi var sagādāt ne tikai ļoti nepatīkamus mirkļus, bet arī signalizēt par nopietnām veselības problēmām.

Mana Aptieka Pilsētas aptiekas filiāles Valmiermuižā aptiekas vadītāja - farmaceite Līga Liepiņa uzsver, ja vēders regulāri iztukšojas retāk nekā trīs reizes nedēļa, tad nedrīkst atlikt ārsta apmeklējumu, lai noteiktu aizcietējumu iemeslus. Savukārt, nav jāuztraucas, ja vēdera izejas biežums ir sākot no trim reizēm dienā līdz trim reizēm nedēļā.

Faktori, kas veicina aizcietējumu rašanos:

Nepilnvērtīga pārtika - jāielāgo, ka pamatā aizcietējumi ir nepareiza dzīvesveida sekas! Vispirms vajadzētu sākt ar ēdienkartes pārskatīšanu, lai saprastu, vai pietiekami daudz uzņemts šķidrums (6-8 glāzes dienā), šķiedrvielas, vai nelietojat pārāk daudz produktus, kas veicina aizcietējuma rašanos, kā piemēram, rīsus, cieti vārītas olas, sieru, biezpienu, saldumus (konfektes, cepumus, kūkas), kakao, melnu kafiju u.c. Pārtikā ieteicams vairāk lietot tādus produktus kā kviešu klijas, linsēklas, burkānus, pupiņas, bietes, ābolus, aprikozes, kazenes u.c. Lai būtu vieglāk kontrolēt uzņemto uzturu, ieteicams rakstīt ēdienkartes dienasgrāmatu, kuru, apskatot speciālistam (ārstam vai farmaceitam), būs vieglāk saprast, vai aizcietējuma gadījumā vainojams nepareizs uzturs vai jāmeklē cits iemesls. Šo metodi ieteicams izmantot arī jaunajām māmiņām, lai varētu objektīvi novērtēt mazuļa ēdienkarti.

Medikamenti dažkārt aizcietējumus rada medikamenti, piemēram, dzelzs preparāti, antidepresanti, nomierinoši līdzekļi u.c., tāpēc ieteicams pārliecināties, vai radušās problēmas nav kāda medikamenta blakne. Šajos gadījumos nepieciešams konsultēties ar farmaceitu vai ārstu.

Stress samērā bieži vēdera izejas traucējumiem ir psihosomatiski iemesli – emocionālai spriedzei izzūdot, atrisinās arī fiziskās veselības problēmas. Šādā situācijā ieteicams psihologa apmeklējums, meditācija, elpošanas vingrinājumi u.c.

Fizisko aktivitāšu trūkums ir teiciens, ka mazkustīgs dzīvesveids ir aizcietējumu labākais draugs. Regulāras fiziskās aktivitātes – pastaiga, vingrošana, vēdera masāža, ko katrs pats sev var veikt, noteikti veicinās vēdera izeju. Ieteicama arī karsta pelde vannā, regulāras kāju peldes vēsā ūdenī, kā arī vēsas kompreses jostas apvidū uzlabos asinsriti kuņģa zarnu traktā.

Ja visi iepriekšminētie ieteikumi nepalīdz, tad talkā var ņemt vēdera aizcietējumiem paredzētās svecītes, tomēr jāatceras, ka tās nav ieteicams lietot biežāk kā četras reizes mēnesī.

Ko darīt ceļojot?

Viegli aizcietējumi nereti rodas ceļojumu laikā, kad ir ierobežota kustība, šķidruma un pārtikas uzņemšana. Šādās situācijās var lietot svecītes, bet jābūt uzmanīgiem, lai neizraisītu pārāk izteiktu un biežu vēdera izeju, kas šajā gadījumā noteikti nebūs vēlama. No pārtikas produktiem ieteicams ēst burkānus, kāpostus, bet uzmanīgiem jābūt ar plūmēm, kas savukārt, var radīt izteiktu vēdera pūšanos. Līdz ko esat nonākuši gala mērķī, ieteicama pastiprināta ūdens uzņemšana, kas veicinās vēdera izeju un atjaunos normālu kuņģa un zarnu trakta darbību.

Nekavējoties griezieties pie ārsta, ja aizcietējums ir saistīts ar asiņošanu, tumšu vēdera izeju, svīšanu, stiprām sāpēm vēderā, paaugstinātu temperatūru, vemšanu vai uzpūsta vēdera sajūtu un strauju svara zudumu.

<em>Mana Aptieka</em> farmaceitiem

Raksts veidots sadarbībā ar žurnālu Mana Veselība.

Ar produktiem, kas satur šķiedrvielas variet iepazīties:

https://www.vitabiotics.lv/lv/products/44-lepicol

https://www.vitabiotics.lv/lv/products/45-lepicol-plus

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu