Ciešanas, nāve un cerība: Lieldienas uz migrantu glābšanas kuģa Vidusjūrā (91)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Fotožurnālists Darins Zamits Lupi ([s:54594]) no Maltas Lieldienas pavadīja uz nevalstiskās organizācijas «Migrant Offshore Aid Station»(MOAS) kuģa Vidusjūrā. «Tās bija trīs dienas ciešanu, nāves un, pats galvenais, cerības,» sākot savu stāstu, aģentūrai «Reuters» norāda Lupi.

«Mēs izglābām tūkstošiem migrantu, skaitījām mirušos un apsedzām trīcošos. Tas viss ir ikdienas darbs MOAS kuģa «Phoenix» («Fēnikss») apkalpei,» stāsta Lupi, kurš migrācijas tēmai pievērsās pirms aptuveni 19 gadiem.

«Un visā šajā laikā es nekad neesmu redzējis neko tuvu tam, kāda bija šī Lieldienu nedēļas nogale,» atzina fotožurnālists.

Glābēji uz kuģa «Phoenix» izmanto «RHIB» tipa piepūšamās laivas ar cietajām grīdām, lai sasniegtu migrantu gumijas vai koka laivas, kas parasti devušās ceļā no Subsahāras reģiona.

Lupi aprakstījis vienu gadījumu Lielajā piektdienā, kad migrantiem izdalītas glābšanas vestes un likts sasēsties laivas malās, lai pēc tam sakāptu glābēju laivās. Pēkšņi viens no migrantiem paslīdējis, iegāzies jūrā un parāvis sev līdzi vēl desmit cilvēkus.

Lupi caur savas fotokameras lēcu redzējis, kā divi cilvēki paiet zem ūdens. Glābēji ielēkuši jūrā un slīcējus izglābuši. Arī Lupi nolicis kameru, lai palīdzētu izvilkt viņus no ūdens.

Arī nākamā diena bijusi saspringta. No migrantu laivām nocelti simtiem cilvēku. Iestājoties krēslai, «Phoenix» bijis pilns ar migrantiem, taču nācies uzņemt vēl 70 cilvēkus, kuru laivai draudējusi nogrimšana.

Lupi stāsta, ka tobrīd kuģis bijis pārbāzts ar cilvēkiem. Fotografēt nav bijis laika un viņš norīkots palīgā glābšanas zonā, ko viens no apkalpes locekļiem nodēvējis par «durvīm uz dzīvi». Maltas arhibīskaps Čārlzs Skikluns, kurš apmeklēja kuģi pirms Lieldienu glābšanas operācijas, nosauca tās par „ žēlsirdības durvīm».

Lupi uzdevums bijis padot roku migrantiem, lai uzvilktu viņus no «RHIB» laivām uz «Phoenix». Nakti viņš pavadījis palīdzot pieskatīt jaunos migrantus kuģa priekšgalā, kas reti tiek izmantots cilvēku izmitināšanai, jo parasti tur pūš visspēcīgākais vējš un ir vislielākās šļakatas. Taču šoreiz brīvs nav palicis neviens kuģa stūris.

Pirmajās Lieldienās «Phoenix» devies uz vēl vienu glābšanas vietu, lai gan uz kuģa klāja jau atradušies 450 migranti.

Kuģis pa ceļam pabraucis garām vairākām tukšām glābšanas vestēm un vienam slīkonim. Viņi plānojuši pēc līķa atgriezties vēlāk, vispirms koncentrējoties uz izdzīvojušo glābšanu.

Diemžēl «Phoenix» citas nevalstiskās organizācijas kuģim «Sea Eye» varēji palīdzēt tikai līķu savākšanā. Šie migranti bija nomiruši, palīdzību tā arī nesagaidot.

«Phoenix» uzņēmis septiņus līķus. Cik vēl palikuši jūrā, nav zināms, norādīja Lupi, piebilstot, ka jūra todien nav bijusi žēlīga.

Daudziem Otrās Lieldienas ir cerību diena. Lupi cerība todien koncentrējusies vienā smaidā kādas somālietes sejā, kad «Phoenix» apkalpe izglābusi viņu un viņas 12 dienas veco bērniņu.

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu