Gada laikā ārvalstīs aizturētas un Latvijai izdotas aptuveni 120 personas (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Keith Allison, CC BY-SA 2.0

Gada laikā ārvalstīs aizturētas un Latvijai izdotas aptuveni 120 personas, kuras tiek vainotas dažādos noziegumos, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts policijas Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Māris Geida.

Agrāk šādu aizturēto skaits bija aptuveni 20 cilvēki gadā. Mainoties ģeopolitiskajiem procesiem, paplašinoties Eiropas Savienībai (ES) un nepastāvot iekšējai robežkontrolei, noziedzniekiem visvieglāk no likumsargiem ir slēpties tieši ES, skaidroja Geida. Lielākā daļa Latvijas likumsargu meklēto noziedznieku slēpjas Lielbritānijā un Vācijā.

Deputāti šodien akcentēja Latvijas izmeklēšanas iestāžu regulāri pausto, ka apjomīgu lietu ar starptautisku vērienu izmeklēšanā viens no klupšanas akmeņiem ir ārvalstu iestāžu nesniegtās vai vilcinātās atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumiem. Geida nenoliedza, ka šī ir būtiska problēma ne tikai ES valstu savstarpējā sadarbībā, bet arī ES valstu sadarbībā ar trešajām valstīm.

Nākotne gan iezīmējas pozitīvā gaismā, jo maija beigās stāsies spēkā lēmums par Eiropas izmeklēšanas ordera ieviešanu, kas veicinās tiesiskās palīdzības lūgumu apriti ES dalībvalstu starpā. Tas nozīmē, ka ES valstīm būs noteiktos termiņos jāizpilda šādi izmeklēšanas iestāžu lūgumi, norādīja policijas pārstāvis.

Ar trešajām valstīm sadarbība saskaņā ar Geidas teikto «būšot kā būšot». Piemēram, Ķīna jau gadu nesniedzot atbildes, norādīja Geida.

Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas «Interpol» Latvijas Nacionālās nodaļas rezultāti liecina, ka pagājušā gadā nodaļā sāktas 25 pārbaudes lietas bērnu pornogrāfijas apkarošanas jomā, kā arī 17 pārbaudes lietas narkotiku apkarošanas jomā. Tāpat pērn sāktas 514 pārbaudes lietas ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā un 35 lietas mākslas priekšmetu zādzība jomā. Kopumā nodaļā pagājušā gadā ir sākta 1012 jaunu pārbaudes lietu izpilde un veikta tūkstošiem ienākošo dokumentu analīze un apstrāde. Tāpat nodaļa pagājušā gadā organizējusi Latvijas tiesībsargājošo iestāžu dalību uz dažādu noziegumu apkarošanu vērstās starptautiskajās operācijās.

«Interpol» un Eiropas Policijas biroja pārstāvniecības ir integrētas Valsts policijas Starptautiskās sadarbības pārvaldē.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu