Londonas teroristi īstenojuši «plānu B» (70)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Londonā pagājušonedēļ notikušā terorakta īstenotāji bija arī sagatavojuši Molotova kokteiļus un mēģinājuši noīrēt kravas automašīnu, sestdien paziņoja britu policija.

Tiesu medicīnas speciālisti, apskatot teroristu noīrēto balto mikroautobusu, atrada «13 vīna pudeles, piepildītas ar viegli uzliesmojušu šķidrumu un ietītas lupatās», kā arī divas lodlampas, teikts Londonas policijas paziņojumā.

Trīs teroristi ar mikroautobusu sabrauca gājējus uz Londonas tilta, bet pēc tam sadūra cilvēkus tirgū pie tilta dienvidu gala, nogalinot astoņus un ievainojot 48 cilvēkus, līdz policija nošāva teroristus.

Teroraktu sarīkoja Hurams Šazads Buts, Rašids Reduans un Jusefs Zagba.

Policija paziņoja, ka Buts bija mēģinājis noīrēt 7,5 tonnas smagu kravas automašīnu, bet šīs darījums tika noraidīts maksājuma kļūmes dēļ.

«Tāpēc, ka viņa maksājuma metode bija neveiksmīga, viņš nevarēja tikt pie šīs kravas mašīnas. Manuprāt, tad viņš ķērās pie plāna B un tās vietā noīrēja mikroautobusu,» reportieriem pastāstīja Pretterorisma pavēlniecības vadītājs Dīns Heidons.

«Kad es iedomājos, ka Buts mēģināja tikt pie 7,5 tonnas smagas kravas mašīnas – efekts varētu būt vēl ļaunāks,» viņš piebilda.

Heidons pieļāva iespēju, ka teroristi pēc cilvēku saduršanas būtu atgriezušies pie mikroautobusa un izmantojuši tur atstātos Molotova kokteiļus.

«Vai bija plāns B, ka pēc cilvēku saduršanas viņi plānoja atgriezties pie mikroautobusa un aizdedzināt Molotova kokteiļus, un tas būtu papildu uzbrukums? Mēs to nezinām – varu tikai izteikt pieņēmumu,» sacīja Heidons.

Pēdējā gada laikā vairākos teroraktos Eiropā tika izmantotas kravasmašīnas.

Pērnā gada jūlijā 31 gadu vecs tunisiešu ekstrēmists ar 19 tonnas smagu kravasmašīnu iebrauca Bastīlijas dienas svinētāju pūlī Nicā, nogalinot 86 cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 400.

Pērn 19.decembrī 24 gadus vecs tunisietis ar kravasmašīnu izbrauca cauri Ziemassvētku tirdziņam Berlīnē, nogalinot 11 cilvēkus un ievainojot vairākus desmitus.

Šī gada 22.martā pieci cilvēki tika nogalināti, kad terorists ar automobili ietriecās gājējos uz Vestminsteras tilta Londonā un pēc tam nodūra policistu pie britu parlamenta ēkas.

Policija piektdien arī mēģināja noskaidrot, kur Londonas teroristi sagādājuši viņu izmantotos neparasta izskata nažus, un publicēja viena šāda naža fotogrāfiju.

Izmeklējot šo teroraktu, policija veikusi kratīšanas vairākos Londonas rajonos un aizturējusi 18 cilvēkus, no kuriem gan tikai pieci palikuši apcietinājumā, bet pārējie 13 atbrīvoti bez apsūdzību izvirzīšanas.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu