Dzīve bez saules: Vai parandža aizkavē D vitamīna uzņemšanu? (58)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FotoRita [Allstar maniac], CC BY-NC-ND 2.0

Britu eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP) vēlas aizliegt Lielbritānijā nikābu un parandžu valkāšanu, jo tradicionālās musulmaņu sieviešu galvassegas esot šķērslis integrācijai, kā arī nākot par sliktu sievietes veselībai, jo aizkavē D vitamīna uzņemšanu no saules gaismas.

The Conversation

Nikābi un parandžas nosedz sievietes augumu un seju un tiek gatavoti no necaurspīdīga materiāla, kas ievērojami samazina saules gaismas daudzumu, ko uzņem āda. Rezultātā ādā mazāk veidojas arī D vitamīns. Taču D vitamīnu iespējams uzņemt arī ar uzturu un sintētiskajiem, mākslīgi ražotajiem vitamīniem.

Ir vairāki aspekti, kas jāzina par D vitamīnu, lai izvairītos no tā trūkuma.

D vitamīns pārējo vitamīnu vidū ir neparasts ar to, ka to var ne tikai uzņemt ar pārtiku, bet ķermenis spēj to saražot arī pats. Taču, lai tas būtu iespējams, nepieciešama saules gaisma, precīzāk, ultravioleto staru saskarsme ar ādu.

Cilvēki var nesaņemt pietiekamu daudzumu saules gaismas dažādu iemeslu dēļ. Vainojams var būt apģērbs, ko viņi valkā, darbs, kas liek ilgstoši uzturēties iekštelpās, tumšāka ādas krāsa vai liekais svars, kas arī apgrūtina D vitamīna uzņemšanu. Daudzi cilvēki arī tīšam izvairās uzturēties saulē, baidoties no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes. Skaidrs ir viens - ir daudz iemeslu, kas var novest pie D vitamīna trūkuma organismā.

Taču saules gaismas trūkums nerada problēmas, ja cilvēks uzņem pietiekami daudz D vitamīna ar pārtiku vai aptiekās nopērkamajām D vitamīna tabletēm. D vitamīnu satur tādi pārtikas produkti kā zivs eļļa, olas un aknas. Vairākās valstīs arī tādi produkti kā piens un brokastu pārslas tiek bagātināti ar D vitamīnu.

Trūkstot D vitamīnam, neizbēgami rodas veselības problēmas. D vitamīns ir būtisks kalcija līmeņa kontrolēšanai ķermenī. D vitamīna trūkums izraisa kaulu novājināšanos un deformēšanos, piemēram, rahītu bērniem un osteomalāciju pieaugušajiem.

Rahīts ir problēma daudzās pasaules daļās, tostarp vietās, kur saules gaismas ir gana, bet cilvēki tajā neuzturas pietiekami ilgi. Piemēram, Austrālijā, kur veselības kampaņu rezultātā cilvēki sākuši apzināties risku saslimt ar ādas vēzi un tādēļ izvēlas mazāk uzturēties saulē.

Arī valstīs, kur tradicionāli tiek valkāti nikābi un parandžas, rahīts ir izplatīta slimība, piemēram, Saūda Arābijā.

Secinājums

Nikābi un parandžas traucē uzņemt D vitamīnu no saules gaismas. Taču problēmas rodas tikai tādos gadījumos, kad cilvēks neapzinās potenciālo kaitējumu, ko var nodarīt saules gaismas trūkums, un nepalielina D vitamīna uzņemšanu ar pārtikas produktiem vai mākslīgajiem vitamīniem.

Vērtējums

Birmingemas Universitātes pētnieks Zaki Hasans-Smits (Zaki Hassan-Smith) piekrita šim viedoklim. Viņš norādīja, ka ādas apsegšana ir tikai viens no iespējamajiem cēloņiem D vitamīna trūkumam.

Lielbritānijā ziemā saules gaismas ir par maz, lai cilvēks spētu saražot gana daudz D vitamīna. Savukārt vasarā D vitamīna līmenis atkarīgs no dažādiem faktoriem, tostarp ādas tipa un saulē pavadītā laika.

Vairumam Lielbritānijas iedzīvotāju kādā no gada posmiem iespējams pazemināts D vitamīna līmenis.

Nesen veikts pētījums liecina, ka Lielbritānijā D vitamīns trūkst vai D vitamīna līmenis ir nepietiekams 30 miljoniem cilvēku.

Tāpēc UKIP apgalvojums, ka nikābu un parandžu valkāšana nopietni palielina risku iedzīvoties D vitamīna trūkumā ir apšaubāms tādā vietā kā Lielbritānija, kur vairums cilvēku lielāko gada daļu neuzņem pietiekami daudz D vitamīna ar saules gaismu. Risinājums visiem, neatkarīgi no apģērba vai dzimuma, ir D vitamīnu saturoši pārtikas produkti un mākslīgie vitamīni, kas nopērkami aptiekās.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu