Zinātnieki atklāj, cik bīstama ir mūzikas klausīšanās pie auto stūres (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mūzikas klausīšanās pie auto stūres negatīvi ietekmē autovadītāja spēju koncentrēties un laicīgi reaģēt uz potenciāli bīstamām situācijām, liecina jaunākais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā [s:55065].

Novērojot smadzeņu aktivitāti cilvēkiem, kas, klausoties mūziku, paralēli nodarbojas ar citām lietām, zinātnieki secinājuši, ka koncentrēšanās spējas, novēršoties no mūzikas un pievēršoties kam citam, kļūst ievērojami vājākas.

Problēmas koncentrēties īpaši izteiktas ir vecākiem cilvēkiem un tiem, kas cieš no dzirdes traucējumiem.

Londonas zinātnieki tic, ka iemesls šādam novērojumam ir tas, ka smadzenes nemitīgi cenšas savienot to, ko mēs redzam, ar to, ko dzirdam. Tas, ka mēs varam vienlaicīgi koncentrēties uz diviem atšķirīgiem kairinātājiem, ir ilūzija.

«Es domāju, ka automašīnas vadīšana, klausoties mūziku vai sarunājoties ar blakussēdētāju, ir viens no uzskatāmākajiem un bīstamākajiem piemēriem tam, kā smadzenes ir spiestas nemitīgi pārslēgties no tā, kas tiek dzirdēts, uz to, kas tiek redzēts.

Līdzīgi ir arī ar gājējiem, kas, piemēram, šķērsojot ielu, klausās mūziku. Viņi sevi pakļauj nevajadzīgām briesmām, domājot, ka spēj pilnvērtīgi izsekot līdzi visiem apkārt notiekošajiem procesiem,» komentējis pētījuma vadītājs zinātnieks Ulrihs Pompers.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu