Latvijas alpīnisti uzkāpj pa vienu no lielākajām klinšu sienām Peru (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristaps un Kristīne Liepiņi

Turpinot savu otro ekspedīciju Dienvidamerikā, Latvijas alpīnisti Kristaps un Kristīne Liepiņi uzkāpuši pa vienu no lielākajām klinšu sienām Peru.

Šis kāpiens bija pilnīgi atšķirīgs no šeit, Peru, latviešu kāpēju iepriekš kāptajiem. La Esfinge 5325m augstā virsotne atrodas Cordillera Blanca kalnu Paron ielejas labās malas kalnu grēdas pašā rietumu galā, ir atsevišķi stāvošs granīta klinšu monolīts bez ledājiem uz tā, ar ļoti gludām granīta plākšņu klintīm uz trijām debespusēm. La Esfinge (Svinksa) klinšu sienas sasniedz līdz pat viena kilometra augstumu.

Savam kāpienam Kristaps un Kristīne Liepiņi izvēlējās «1985 Original Route» kāpšanas ceļu - vairāk kā 750 metri pa vidēji grūti un grūti pārvarāmām klintīm, bieži vien ar ļoti ierobežotām drošināšanas organizēšanas iespējām. Interesanti, ka pirmkāpēji 1985. gada vasarā šo maršrutu, tolaik - pašu pirmo uz šīs sienas, kāpuši astoņas dienas. Nav brīnums - orientēties uz milzu granīta nav viegli. Pie tam, tik tehniski sarežģītu maršrutu veikt piecu kilometru augstumā, vējā un aukstumā - tas nav vienkārši.

Neskatoties uz šīm grūtībām, La Esfinge granīta klintis ir ļoti pazīstamas starp klinšu alpīnistiem visā pasaulē. Latvijas alpīnisti sāka kāpienu rītausmā, kāpiens ilga desmit stundas, vēl trīs stundas, jau tumsā, pagāja nolaižoties pa virvēm lejup no virsotnes un sasniedzot bāzes nometni kalna pakājē.

Twitter.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu