«Delna» aicina Saeimu atcelt Sudrabu no parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amata (107)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna»» aicina visas Saeimas frakcijas atsaukties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vēstulei un izvērtēt Saeimas deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) atbilstību «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam.

Kā aģentūru LETA informēja biedrība, pēc publiski izskanējušās informācijas, nākamnedēļ, 8.augustā, notiks pirmā komisijas sēde. «Ja komisijas locekļi ir ieinteresēti izpildīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzstādītos uzdevumus, tiem sēdē jālemj par Sudrabas atcelšanu no komisijas vadītājas amata un jāievēlē cits vadītājs,» pauž «Delna».

Biedrība atgādina, ka par Sudrabu pašu «Rīdzenes sarunās» izskanēja kompromāts un, iespējams, viņai kā komisijas vadītājai būs jāizdara izvēle starp personīgajām un sabiedrības interesēm, kas rada faktisku interešu konfliktu.

«Delna» uzsver, ka likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā definē interešu konfliktu kā situāciju, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Lai parlamentārās izmeklēšanas komisija spētu gan izpildīt tai dotos uzdevumus, gan radīt pārliecību par neatkarīgu procesu un rīcību sabiedrības interesēs, komisijas locekļiem un vadītājam ir jāiegūst sabiedrības uzticība, uzsver «Delna». «Sudrabas darbs komisijas vadītājas amatā palielinās sabiedrības neuzticību 12.Saeimai un tajā pārstāvētajām politiskajām partijām kopumā,» uzskata «Delna».

Kā ziņots, iepriekš deputāts Andrejs Judins (V) un Sudraba kandidēja uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja amatu, taču vairākums atbalstīja Sudrabu. Pēc politiķes apstiprināšanas komisijas vadītājas amatā ir izskanējušas arī bažas par politiķes spēju objektīvi vadīt izmeklēšanu, ņemot vērā, ka «oligarhu sarunās» tiek pieminēta arī viņa. Pati Sudraba gan norāda, ka šos izteikumus pauž tie, kuriem ir bail no parlamentārās izmeklēšanas gaidāmajiem rezultātiem.

Komentāri (107)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu