Uzbrukums Spānijā ir kārtējais pēc «Islāma valsts» rokasgrāmatas sarīkotais terorakts (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press/Alamy

Teroristu uzbrukumi Spānijā ir kārtējais džihādistu trieciens Eiropā, kas veikts ar transporta līdzekļiem uzbraucot iedzīvotājiem, un tas ir rezultāts teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» nemitīgajiem aicinājumiem un pamudinājumiem Eiropā rīkot arvien jaunus slaktiņus, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

«Islāma valsts» ir izdevusi detalizētu «rokasgrāmatu» grupējuma biedriem un sekotājiem, kurā izklāstīts, kā sarīkot slaktiņus, izmantojot automašīnas, mikroautobusus un kravas automašīnas.

Tāpat šajā «rokasgrāmatā» ir informācija par to, kā īstenot spridzināšanas, uzbrukumus ar nažiem un ķīlnieku sagrābšanas.

Grupējums «Islāma valsts» jau uzņēmies atbildību par teroraktu Barselonā, kur ceturtdienas vakarā tika nogalināti 13 cilvēki, bet aptuveni 100 guvuši ievainojumus.

Tiek uzskatīts, ka arī piektdienas rītā uzbrukumu Kambrilsā sarīkojušie teroristi varētu būt saistīti ar Barselonas notikumu īstenotājiem. Uzbrukumā Kambrilsā tika ievainoti septiņi cilvēki.

Uzbrukumi Spānijā ir kārtējais no «Islāma valsts» kaujinieku un to atbalstītāju sarīkotajiem uzbrukumiem Eiropas pilsētās.

Pagājušā gada jūnijā «Islāma valsts» atbalstītājs Francijas pilsētā Nicā ar kravas automašīnu ietriecies cilvēkos, tādējādi nogalinot 86 cilvēkus. Pagājušā gada decembrī vēl kāds džihādists ar kravas automašīnu ietriecas Ziemassvētku tirdziņa apmeklētājos Berlīnē.

Šā gada martā «Islāma valsts» uzņēmās atbildību par uzbrukumu Lielbritānijā, kur terorists ar automašīnu vispirms uzbrauca cilvēkiem uz Vestminsteras tilta, vēlāk ar nazi uzbrūkot cilvēkiem pie Lielbritānijas parlamenta ēkas.

Savukārt jūnijā «Islāma valsts» atbalstītāji Londonā sarīkoja vēl vienu uzbrukumu, vispirms ar mikroautobusu uztriecoties gājējiem uz Londonas tilta, bet pēc tam ar nažiem uzbrūkot cilvēkiem «Borough Market» tirgū, kas atrodas tilta dienvidu galā.

Visus šos teroraktus vieno tas, ka to rīkotāji ir sekojuši detalizētām «Islāma valsts» instrukcijām, ko izplatījusi izsmalcinātā «Islāma valsts» propagandas mašīna.

Grupējumam turpinot zaudēt teritorijas gan Irākā, gan Sīrijā, «Islāma valsts» arvien aktīvāk cenšas mudināt un iedvesmot savus sekotājus sarīkot jaunus uzbrukumus.

Grupējuma propagandas žurnāla «Rumiyah» pirmajā numurā, kas vairākās valodās tika izdots pagājušā gada septembrī, tika uzsvērts, ka Islāms atļaujot nogalināt civiliedzīvotājus.

Šajā žurnālā «Islāma valsts» aicināja grupējuma atbalstītājus veikt uzbrukumus jebkuram nemusulmanim.

«Terora sēšana visu neticīgo sirdīs ir katra musulmaņa pienākums,» publikācijā norādīja «Islāma valsts» propagandisti.

Divus mēnešus vēlāk - «Rumiyah» trešajā numurā – jau tika ietverta detalizēta instrukcija, kā teroraktu sarīkošanā izmantot transporta līdzekļus. Šajā rakstā tika sniegta informācija, kā noīrēt vai nozagt automašīnas, mikroautobusus un kravas automašīnas, un kā ar transporta līdzekļu palīdzību radīt pēc iespējas lielāku upuru skaitu.

Šajā publikācijā arī dots padoms teroristiem būt gataviem sarīkot otro «uzbrukuma vilni», pēc transporta līdzekļa izmantojot arī šaujamieročus, nažus vai sprāgstvielas.

Turpmākie «Rumiyah» numuri ietvēra informāciju, kā izgatavot Molotova kokteiļus un sprāgstvielas.

Savukārt šā gada maija numurā pirmo reizi džihādisti tika aicināti īstenot arī ķīlnieku sagrābšanu, lai ķīlniekus nepieciešamības gadījumā izmantotu kā dzīvos vairogus.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu