Noskaidrots, kāpēc iekāpt lidmašīnā vienam no pirmajiem nav labi (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bradleygee, CC BY-SA 2.0

Zināms, ka lielākajā daļā lidmašīnu, pirmie iekāpj pirmās klases pasažieri, bet pārējie tikai pēc tam, līdz lidmašīnas salons ir pilns, tomēr pētnieki pierādījuši, ka šāda pasažieru iekāpšanas secība ir labvēlīga infekciju izplatībai, ja kāds no pirmajiem lidmašīnā iekāpušajiem pasažieriem ir slims.

Kā vēsta izdevums «Independent», pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēks, kurš pirmais iekāpj lidmašīnā var nopietni apdraudēt pārējos pasažierus, ja viņš ir inficējies ar kādu slimību.

Zinātnieki iesaka pasažierus lidmašīnā ielaist reizē no priekšas un aizmugures, virzoties uz lidmašīnas vidu. Šāda secība varētu samazināt inficēšanās risku līdz pat 27 procentiem.

Vēl labāks variants, lai samazinātu pasažieru inficēšanās risku, piemēram, ar Ebolas vīrusu, būtu izmantot lidmašīnas ar mazāku sēdvietu skaitu.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, Arizonas štata universitātes pētnieki izanalizēja pasažieru iesēšanās lidmašīnā scenārijus, lai noskaidrotu, kā izplatītos infekcija, ja viens no pasažieriem ir slims. Lai izskaitļotu infekcijas izplatības ceļu, zinātnieki izmantoja īpašu algoritmu.

Izrādījās, ka scenārijā, kad iekāpšana sākas ar pirmās klases pasažieriem, kuru sēdvietas ir pašā lidmašīnas priekšā, palielināja iespēju, ka, ja kāds no pirmās klases pasažieriem ir inficēts ar vīrusu, tad arī pārējie pasažieri var daudz vieglāk ar to inficēties.

Pētnieki izmantoja 2014. gadā notikušo Ebolas vīrusa uzliesmojumu, lai parādītu, cik viegli infekcija var izplatīties starp lidmašīnas pasažieriem, ja tikai viens cilvēks ar to ir inficējies.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu