Beidzot pielikts punkts ķīviņam par pērtiķa uzņemtajiem foto (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pērtiķa pašbildes

ASV noslēgusies divus gadus ilga tiesvedība par to, kam pieder autortiesības uz pērtiķa uzņemtu pašbildi - pašam pērtiķim vai arī fotogrāfam, kura aprīkojumu tas izmantoja. Tiesa par autortiesību turētāju atzinusi dabas fotogrāfu, kam piederēja fotoaparāts.

Fotogrāfs Deivids Sleiters 2011.gadā strādāja Indonēzijas džungļos, kad makaks vārdā Naruto paņēma viņa kameru un sāka sevi fotografēt. Kad dzīvnieku aizstāvju organizācija PETA tīmeklī pamanīja pērtiķa «pašbildi», tā Naruto vārdā iesniedza tiesā prasību atzīt primātu par fotogrāfijas autoru.

Divus gadus ilgā tiesāšanās beidzot ir noslēgusies par labu Sleiteram, taču viņš apsolījis ziedot 25% no nākotnes ieņēmumiem, ko nesīs fotogrāfija. Līdzekļi tiks ziedoti reģistrētām labdarības organizācijām, kas rūpējas par «Naruto labklājību vai dabiskās vides saglabāšanu», teikts Sleitera un PETA kopīgajā paziņojumā.

Foto: Pērtiķa pašbildes

«PETA pirmreizējā lieta aizsāka plašu, starptautisku diskusiju par nepieciešamību nodrošināt dzīvniekiem pašiem savas pamattiesības, nevis tikai likuma normas pret to ekspluatēšanu no cilvēku puses,» norāda PETA advokāts Džefs Kerrs.

Sleiters ir dabas aizsardzības aktīvists. Viņš apgalvo, ka milzīgā interese par fotogrāfiju jau esot palīdzējusi savvaļas dzīvniekiem Indonēzijā.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu