Brīdina par lieliem riskiem Ukrainai ANO miera uzturētāju izvietošanas gadījumā (228)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ANO miera uzturētāju izvietošana Donbasā ir saistīta ar lieliem riskiem pašai Ukrainai un tā var kļūt par lamatām, paziņojis bijušais Lielbritānijas premjers Deivids Kemerons. ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Kurts Volkers arī brīdinājis par lieliem riskiem. 

Bijušais britu premjers Kemerons brīdinājis, ka piedāvājums par ANO miera uzturēšanas spēkiem Donbasā sevī ietver atsevišķus riskus un var kļūt par «lamatām» Ukrainai.

Kā intervijā Ukrainas laikrakstam «Lb.ua» paziņoja Kemerons, «ir vērts izskatīt visas šīs idejas, taču šajās idejās var slēpties potenciālas lamatas Ukrainai, ja mēs nebūsim pietiekami piesardzīgi. Īstā problēma Donbasā ir tajā, ka Krievija atbalsta agresiju pret Ukrainu. Atbildei ir jābūt tādai, ka tiek pārtraukts uguns, izvests viss bruņojums, kā arī Ukrainas kontrolē jānonāk visai austrumu robežai, kā arī jāatjauno valsts pārvalde. Lai to īstenot, nav nepieciešami miera uzturēšanas spēki».

Pēc Kemerona vārdiem, ANO Miera uzturēšanas misijas izvietošana Donbasā var padarīt konfliktu par «mazāk karstu», tiesa, tas var novest pie konflikta iesaldēšanas fāzes.

«Labākais variants - lai Krievijas atbalstītie separātisti pārtrauktu šaut uz EDSO novērotājiem. Tā ir problēma. Miera uzturētājiem nav jārada kaut kādu jaunu, iedomātu robežu starp «republikām» un pārējām republikām,» teica Kemerons.

Tajā pašā laikā ASV Valsts sekretāra pārstāvis Volkers paziņoja, ka piedāvājums par miera uzturētāju izvietošanu Donbasā sevī ietver Ukrainai kaitīgus elementus, kas var novest pie pilnīgas valsts sadalīšanās.

«Specifika, kā tas tika piedāvāts, vairāk sadalīs Ukrainu, nekā izdarīs ko noderīgu. Pats fakts [par miera uzturētāju izvietošanu] ir interesants un to vajag analizēt. Ja domā par starptautiskajiem drošības spēkiem un Krievijas armijas nomaiņu saistībā ar Donbasa situācijas pārraudzību un Ukrainas-Krievijas robežas kontroli - tas būtu ļoti liels solis uz priekšu,» teica Volkers.

Volkers brīdināja, ka Ukrainai jābūt gatavai izpildīt politisko Minskas vienošanās daļu.

«Ja tiks panākta vienošanās par ANO miera uzturētājiem, tad tā noteikti tiks izskatīta «Minskas» kontekstā. Tas nozīmē, ka Ukrainai būs jāatjauno suverenitāte un teritoriālā pārvalde pār austrumiem, jākontrolē robežu. Tas arī nozīmē, ka Krievijai ir jāpiedalās šīs vienošanās izpildē,» noslēdza Volkers.

Komentāri (228)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu