Sudraba joprojām netiek pie slepenajiem oligarhu lietas materiāliem (181)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ir palikuši tikai divi mēneši līdz tā dēvētās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības beigām. Pusgada laikā deputāti apņēmās noskaidrot, cik kvalitatīvs bijis tiesībsargu izmeklēšanas darbs un, vai notikusi valsts sagrābšana. Lai iepazītos ar slepeniem KNAB dokumentiem, deputāti lūdza pielaidi valsts noslēpumam. Šobrīd to ir saņēmuši visi, izņemot komisijas vadītāju Ingunu Sudrabu .

Tikai retais «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē ar galveno figurantu sarunās - bijušo politiķi Aināru Šleseru, pievērsa uzmanību noslēgumā izskanējušajam deputāta Andreja Judina aicinājumam. Judins ir pirmais deputāts, kurš jau kopš komisijas izveides Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā lasījis oligarhu lietas slepenos materiālus un klausījies audiosarunas, kuras krimināllietā nepievienoja. Tāpēc viņš ticis vistālāk. Operatīvajā lietā deputāts ieraudzījis ko tādu, kas paslīdējis garām KNAB darbiniekiem.

«Es nevaru stāstīt detaļas, bet es redzu, ka uz viena dokumenta pamata bija jābūt kriminālprocesam, bet es neredzu, ka šis cilvēks ir saukts pie atbildības, jo saskatāmas nozieguma pazīmes. Es to atklāju, strādājot, pētot operatīvo lietu,» raidījumam sacījis Judins.

Saeimas deputāts nolēmis aicināt KNAB sākt kriminālprocesu. Bet pirms tam komisijas vārdā vēlējās noskaidrot, vai Valsts prezidenta paspārnē strādājošais Ordeņa kapituls pirms pasniegt vārdā neminētajai personai ordeni, ir ievācis informāciju, vai tā maz ir valsts augstākā apbalvojuma cienīga. Tomēr te sākās maza aizķeršanās. Tādu vēstuli komisijas priekšsēdētāja nosūtīt nevar, jo Judins Sudrabai nedrīkst stāstīt, ko uzzinājis.

Vasaras vidū sākot darbu, visi parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti, kuriem vēl nebija pielaide valsts noslēpumam, uzrakstīja pieteikumu, ka tādu vēlas saņemt. Nu jau ilgāku laiku visi deputāti var doties uz KNAB un lasīt valsts noslēpumu saturošos materiālus oligarhu lietā, izņemot komisijas vadītāju Ingunu Sudrabu. Viņai pielaides joprojām nav.

Inguna Sudraba portālam TVNET vasarā apliecinājusi, ka pametīs komisiju, ja viņa speciālo atļauju nesaņems. Sudrabai esot Valsts konrolieres amatā pielaide nekad nav atņemta, bet pastāvējušas bažas, vai viņai atļauju izsniegs jaunajā Saeimas deputātes amatā.

Pirms vairākiem gadiem parādījās video, kurā redzams, kā bijušajai Valsts kontrolierei līdzīga dāma iekāpj privātā lidmašīnā. Reisā devās arī tēvs kādreiz no Latvijas izraidītam Krievijas spiegam. Tas ļāva izdarīt pieņēmumu, ka lidmašīna dodas uz Krieviju. Ingūna Sudraba apgalvoja, ka dāma uz lidmašīnas trapa nav viņa.

«No sirds Latvijai» frakcijas priekšsēdētāja līdz šim nav pieteikusies darboties komisijās, kur viņai būtu bijusi nepieciešama augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam. Sudraba ir pārliecināta, ka līdz parlamentārās komisijas darbības beigām - 21.janvārim to saņems.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir pabeidzis dienesta pārbaudi par «oligarhu sarunu» nokļūšanu publiskajā telpā. Konkrēti darbinieku vārdi, kuriem par to būtu jāatbild, nav noskaidroti.

Komentāri (181)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu