Kāpēc cilvēki miegā raustās? (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katrs no mums ir piedzīvojis mirkli, kad, slīgstot miegā, mūsu ķermeņa muskuļi strauji saraujas, tāpēc, lai arī miega krampji (hypnic jerks) medicīnā netiek uztverti kā viens no miega traucējumiem, tomēr ir interesanti uzzināt - kāpēc tā notiek?

Kā rakstīts izdevumā «Live Science», šis fenomens parasti notiek starpposmā starp nomodu un miegu, proti, mirklī, kad cilvēks lēnām grasās ieslīgt miegā. Muskuļu spazmas var izraisīties gan spontāni, gan skaņas, gaismas vai citu ārēju stimulu ietekmē.

Daži cilvēki stāsta, ka līdz ar krampjiem. Viņi pieredz arī halucinācijas, sapņu uzplaiksnījumus, krišanas sajūtu vai skaļus trokšņus galvā.

Miega krampji ir ļoti izplatīti un dabiski. Kādā pētījumā noskaidrots, ka raustīšanos miegā piedzīvo aptuveni 60 līdz 70 procenti cilvēku. Savukārt daudzi pat neapzinās, ka miegā piedzīvo krampjus, jo to brīžos nemēdz pamosties.

Daži pētnieki uzskata, ka miega krampju biežumu var palielināt stress, rūpes, kofeīns, kā arī miega trūkums un fiziskas aktivitātes neilgi pirms došanās pie miera, tomēr šādai hipotēzei vēl trūkst pierādījumu.

Pētnieki nav arī nonākuši pie vienota slēdziena, kāpēc miega krampji norisinās, tomēr ir izvirzītas vairākas teorijas.

Viena hipotēze ir tāda, ka miega krampji ir ķermeņa dabiska reakcija pārejas posmā no apziņas stāvokļa uz miega stāvokli. Krampji norisinās, kad nervi nodod kļūdainus signālus muskuļiem.

Cita teorija liecina, ka miega krampju saknes ir meklējamas evolūcijas procesā, proti, muskuļu spazmas ir saglabājušās no mūsu senčiem primātiem, kad smadzenes ķermeņa atslābināšanos kļūdaini uzskata par potenciālu iemeslu nokrišanai no koka.

«Lielākajā daļā gadījumu miega krampji ir pilnīgi normāla un dabiska parādība, tomēr, ja tu jūti, ka tie atgadās pārāk bieži un sāk traucēt tavu miegu, tad būtu vērts doties pie ārsta,» atklāja psiholoģe Mišela Drerupa (Michelle Drerup).

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu