FM: Gada inflācija Latvijā samazinājusies trešo mēnesi pēc kārtas (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā novembrī gada inflācija samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas, tādējādi samērā augstais inflācijas līmenis, kas bija fiksēts iepriekšējos mēnešos, pamazām atkāpjas, atzina Finanšu ministrijā (FM).

Novembrī patēriņa cenas Latvijā pieauga par 2,7%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi. Šāda gada inflācija ir otra zemākā šā gada 11 mēnešos, apsteidzot tikai jūlijā fiksēto, kad gada inflācija bija 2,6%.

Ministrijā skaidroja, ka patēriņa cenu kāpuma piebremzēšanās galvenokārt ir saistīta ar pārtikas cenu izmaiņām. Šogad augustā pārtikas cenas gada laikā auga par 7,3%, bet turpmākajos mēnešos cenu pieaugums samazinājies un novembrī bija 5,2%. Taču pārtikas cenas nodrošina lielāko devumu patēriņa cenu kāpumā visa šī gada garumā un novembris nebija izņēmums. Pārtikas cenu pieaugums novembrī noteica 1,1 procentpunktu no kopējā inflācijas līmeņa.

FM piebilda, ka samērā straujo pārtikas cenu kāpumu nodrošina atsevišķu pārtikas produktu cenu pieaugums, ko izraisīja galvenokārt faktori ārējos tirgos un samērā vājā šī gada raža Latvijā, kamēr lielākajai daļai pārtikas preču cenu palielinājums ir visai mērens. Tā piena produktu, eļļu un taukvielu, kā arī svaigo augļu un dārzeņu cenas novembrī palielinājās attiecīgi par 12,4%, 21,2%, 7,2% un 5,7%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu. Turpretim tādiem pārtikas produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi, kā arī maize un graudaugi cenu kāpums bija būtiski mazāks. Šo produktu cenas bija attiecīgi par 2,9% un 0,8% augstākas nekā pirms gada.

Jēlnaftas cenas pasaules biržās šā gada novembrī sasniedza augstāko līmeni kopš gada sākuma, «Brent» markas jēlnafta novembrī maksāja 62,9 ASV dolārus par barelu, tādējādi degvielas cenas Latvijā, kas visai operatīvi reaģē uz naftas cenu svārstībām, novembrī palielinājās par 5,1%, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi iepriekšējā gadā. Spriežot pēc naftas cenām decembra sākumā, līdzvērtīgs degvielas cenu kāpums sagaidāms arī decembrī.

No pakalpojumiem straujākais cenu kāpums novembrī bija fiksēts apdrošināšanai - par 54%, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, ko pamatā noteica transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas cenu pieaugums. Noturīgs cenu kāpums nedaudz virs 3% pēdējos mēnešos fiksēts arī veselības aprūpes pakalpojumiem, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem un zobārstniecības pakalpojumiem.

«Cenu līmenis salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ir pieaudzis par 0,1%, ko pārsvarā ietekmēja energoresursu cenu dinamika un atsevišķu pārtikas produktu cenu kāpums. Vājās ražas dēļ gan Latvijā, gan attiecīgo produktu importētājvalstīs īpaši izteikts cenu kāpums ir novērojams dārzeņiem, kuru cenas novembrī pieauga par 8,9%. Savukārt, naftas cenu svārstības pasaules tirgos noteica degvielas cenu pieaugumu par 1,4%,» atzina FM.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri patēriņa cenas pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar 2016.gada novembri - inflācija bija 2,7% apmērā. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī audzis par 2,9%.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu