Vai Romas pāvests dejo tango un brauc ar "Harley-Davidson" motociklu? (4)

20 interesanti fakti par pāvestu Francisku
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Pāvests, iespējams, ir viena no atpazīstamākajām personībām pasaulē. Un kā Katoļu baznīcas galvai viņam būtu jābūt labestības un svētuma iemiesojumam. Visi zina, ka pāvests pārvietojas ložu necaurlaidīgā auto, sasveicinās ar publiku, bet ir vēl vairāki interesanti fakti, ko atklāj vietne "thefactsite.com". Acinām iepazīties ar šiem neparastajiem faktiem pirms pāvesta vizītes Latvijā šā gada 24. septembrī. 

1. Pāvests dzimis 1936. gada 17. decembrī. 

2. Viņš ir dzimis Buenosairesā, Argentīnā.

3. Viņš pirmoreiz kļuva par priesteri 1969. gadā, bet par pāvestu - tikai 2013. gadā.

4. Nevienu citu pāvestu katoļu baznīcas vēsturē nesauca Francisks.

5. Pasaule viņu pazīst kā Francisku, bet viņa īstais vārds ir Horhe Mario Bergoljo. 

6. Pirms kļuva par pāvestu, Franciskam patika dejot tango. 

7. Lai gan vairums domā, ka viņam ir teoloģiskā izglītība, patiesībā pāvestam ir maģistra grāds ķīmijā.

8. Buenosairesā viņš strādājis arī bārā par ārāsviedēju.

9. Viņa ievēlēšanas laikā mediķi bija noraizējušies par viņa veselības stāvokli. Viena plauša viņam izņemta jau tīņu gados, bet šobrīd tas viņa veselības stāvokli neietekmē. 

10. Viņa Svētība nav no tiem, kas sēdēs rokas klēpī salikuši. Viņam ļoti patīk gatavot sev maltītes, un baumo, ka viņa firmas ēdiens ir paelja.

11. Pāvests Francisks nav jaunienācējs Vatikānā. Jau tad, kad 2005. gadā tika ievēlēts pāvests Benedikts XVI, Horhe Mario Bergoljo bija viņa labā roka.

12. Par spīti tam, ka pāvests ir mīlošs un gādīgs, pilnībā nav skaidra viņa attieksme pret viendzimuma laulībām. Tiesa, viņš ir atklāti pateicis, ka viendzimuma laulības nesaskan ar "Dieva plānu".

13. Pāvests Francisks ir  ļoti mūsdienīgs un ir savācis vairāk nekā 7 miljonus Twitter sekotāju. Pāvesta tvītiem var sekot līdzi kontā @Pontifex. 

14. Pāvests brīvi runā spāņu, itāļu, latīņu valodā, kā arī var saprasties angļu, vācu, ukraiņu, franču un portugāļu mēlē. 

15. Pāvests neatteiktos no futbola spēles vērošanas, jo ir šā sporta veida fans. Viņš joprojām atbalsta "San Lorenzo" futbola komandu no savas dzimtās pilsētas Argentīnā. Viņam arī ir futbola T-kreklu kolekcija, ko sadāvinājuši cilvēki. 

16. Bībele nav vienīgā grāmata, kurā viņš mēdz "ienirt". Viņš ir izlasījis "Gredzenu pavēlnieku" un citas Dž. R. R. Tolkīna sarakstītās grāmatas.

17. Pāvests ir trīs valstu - Argentīnas, Itālijas un Vatikāna - pilsonis.

18. Tā vietā, lai gozētos slavas saulītē, Francisks dzīvo mazā viesu mājiņā Vatikānā, nevis tradicionālajos pāvesta apartamentos, kur dzīvojuši iepriekšējie līderi. 

19. Gadā, kad viņš tika ievēlēts par pāvestu, Francisks arī tika atzīts par žurnāla "Time" gada cilvēku. 

20. Šo gadu laikā pāvests saņēmis vairākas ekstravagantas dāvanas, piemēram, "Harley-Davidson" motociklu. Tā vietā, lai paturētu motociklu savām izpriecām, pāvests to pārdevis un iegūto naudu ziedojis bezpajumtniekiem. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu