Vairākās īpaši aizsargājamās teritorijās konstatē ar motocikliem radītus zemsedzes bojājumus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) eksperti vairākās īpaši aizsargājamās teritorijas, tostarp Ķemeru Nacionālajā parkā, šogad konstatējuši ar krosa motocikliem bojātu mežu un kāpu zemsedzi, aģentūru LETA informēja DAP.

Krosa motociklu riepu nospiedumi fiksēti dabas parkā "Milzukalns", kā arī Ķemeru Nacionālā parka dabas pieminekļa "Krāču kalni" apvidū tālu prom no oficiālajiem autoceļiem. Patlaban liecību par pārkāpējiem DAP nav, un vien retos gadījumos ir iespējams likuma pārkāpējus notvert tieši pārkāpuma brīdī, norādīja pārvaldē.

"Pirms sēsties uz motocikla un bezrūpīgi ļauties braucienam pa mežu, būtu vērts pārliecināties, vai teritorijā šādas darbības ir atļautas. Ja vien teritorija nav atzīta par oficiālu moto trasi, nobraukšana no ceļa ar mehanizētu transportlīdzekli ir aizliegta. Bieži vien pārkāpēji pat neiedomājas, cik lielu ļaunumu viņu rīcība spēj nodarīt dabai. Piemēram, krosa motociklu riepu atstātās pēdas mežā uz daudziem gadiem sabojā meža zemsedzi," skaidroja DAP vecākais vides inspektors Kārlis Lapiņš.

Inspektors arī norādīja, ka Ķemeru Nacionālais parks, tāpat kā citas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, dibināts ar mērķi aizsargāt un saglabāt teritorijas dabas daudzveidību, lai tā varētu kalpot sabiedrības atpūtai, izglītošanai un audzināšanai. "Latvijā nacionālo parku apmeklētājiem paveras simtiem dažādu iespēju dabu baudīt daudz saudzīgākos veidos, nekaitējot šeit sastopamajām dabas vērtībām - lieliski palīdz daudzās tūristiem speciāli ierīkotās takas, laipas, velomaršruti un autoceļi," uzsvēra Lapiņš.

DAP atgādina, ka, saskaņā ar likumdošanu, īpaši aizsargājamās teritorijās nobraukšana ārpus ceļiem ar jebkuru mehanizētu transportlīdzekli ir aizliegta. Par šī aizlieguma neievērošanu pārvalde var ierosināt administratīvā pārkāpuma lietvedības procedūru, kā arī piemērot naudas sodu 30 līdz 700 eiro apmērā.

DAP aicina atpūtniekus, sēņotājus un vietējos iedzīvotājus, ieraugot šāda veida pārkāpumus, fiksēt tos fotogrāfijās vai video ierakstos un sūtīt tos uz e-pastu "daba@daba.gov.lv", norādot arī pārkāpuma vietu un laiku.

Jau ziņots, ka jūnijā DAP vērsās Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par nelegālām sacensībām dabas liegumā "Ances purvi un meži", kā rezultātā iznīcināti vērtīgi Eiropas Savienības nozīmes biotopi.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu