Kā jaunajām māmiņām izvairīties no sausās acs sindroma

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Laba redze ir svarīga ikvienam cilvēkam, ar to mēs iegūstam 80% no apkārtējās informācijas, varam saskatīt dažādus priekšmetus un lasīt dažāda izmēra tekstus. Sausās acs sindroms ir pietiekami izplatīta problēma sabiedrībā. Īpaša riska grupa ir tieši jaunās māmiņas - šis sindroms veidojas hormonu svārstību dēļ, kā arī gadījumā, ja tiek lietota hormonālā kontracepcija.

Optometriste Aiga Ozoliņa-Saveļjeva skaidro, kā cīnīties ar sausās acs sindromu.

Kas ir sausās acs sindroms un kādas ir tā pazīmes?

Sausās acs sindroms rodas cilvēkiem, kuriem ir samazināta asaru produkcija vai asaru saturs ir ķīmiski nepilnvērtīgs. Kādreiz šī problēma skāra cilvēkus pēc traumām, operācijām, saslimšanām. Mūsdienās sausās acs sindroms skar cilvēkus visās vecuma grupās. Asaru izdalīšanos nodrošina plakstiņos esošie dziedzeri, kas pastāvīgi mitrina acis un aizsargā no izžūšanas, radot asaru aizsargplēvīti.

Asaru plēvīte, kas klāj aci, mēdz izžūt, un tieši tas arī rada sausās acs sindromu.

Mūsdienu vide ir diezgan nepateicīga šajā ziņā, jo, lai izvairītos no sausām acīm, telpā ir jābūt normālam gaisa mitrumam (40 - 60%) un vēlams ir uzturēties pēc iespējas vairāk dienas gaismā un svaigā gaisā. Galvenie sausās acs simptomi ir iekaisušas un apsārtušas acis, izjūtama acu graušana, acu asarošana un pārejoša redzes miglošanās. Tāpat arī novērojami dažādi izdalījumi, “smagi plakstiņi”, problemātiska koncentrēšanās spēja. Neizgulēšanās un miega pārrāvumi rada acu nogurumu un miegainumu, kas piemeklē lielāko daļu jauno māmiņu.

Kā ārstēt sausās acs sindromu?

Sausās acs sindromu un tā sausuma veidu var diagnosticēt ārsts pēc speciālu testu veikšanas. Mūsdienīgs risinājums ir tearoskopija, kas ir nesāpīgs un ātrs informatīvs izmeklējums. Lielisks palīgs ir sejas maskas, kas visā pasaulē ir atzītas par efektīvu un patīkamu procedūru sausās acs sindroma ārstēšanai. Pirmais asaru kvalitātes raksturotājs ir lipīdu slānīša izmeklējumi, kura rezultātā var redzēt asaru plēvītes noturību jeb stabilitāti. “Lipīdu slāni ražo meiboma dziedzeri. Svarīgi ir zināt dziedzeru stāvokli, lai saprastu, kā cīnīties ar acu sausumu. Tearoskops ļauj ieraudzīt meiboma dziedzerus,’’ stāsta sausās acs speciāliste Aiga Ozoliņa-Saveļjeva.

Jaunajām māmiņām uz hormonu pamata rodas pārejošs sausums acīs, kas izraisa lielu diskomfortu. Noteikti nevajadzētu aizmirst par higiēnu - seju un ādu ap acīm vajadzētu regulāri tīrīt un kopt, kā arī katru vakaru noņemt dekoratīvo kosmētiku. Plakstiņu sabalansēšanai un zīdaiņu acu kopšanai var izmantot blefaclean salvetes. Uzlabot acu veselību un mazināt diskomfortu var palīdzēt arī uzturs. Ēdienkartē ieteicams iekļaut, piemēram, tunci, lasi un citas treknas zivis. Tajās ir daudz acīm nepieciešamu taukskābju, kas vajadzīgas tīklenei un var palīdzēt izvairīties no sausās acs sindroma.

Ikdienas darbības, kas spēj mazināt sausās acs sindroma risku!

Lai uzturētu pietiekamu mitruma līmeni acīs, ik dienas jāizdzer vismaz 8-10 glāzes ūdens. Nevajadzētu pieļaut organisma atūdeņošanos. Jāizvairās no acu berzēšanas, jo tas izraisa pastiprinātu kairinājumu. Lai izvairītos no komplikācijām, jācenšas novērst acu noguruma iemeslus, piemēram, ilgstošu skatīšanos TV ekrānā vai datorā. Stipra vēja laikapstākļos ieteicams lietot aizsargbrilles, kas maksimāli aizsedz acis. Ieteicams būtu arī regulāri vēdināt telpas, lai mitrinātu gaisu iekštelpās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu