/nginx/o/2018/08/30/11326043t1h3935.jpg)
Nepieciešams efektīvs svara zudums īsā laikā? Piedāvājam četras dienas ēst daudz vīnogu, un rezultāts ir gandrīz garantēts.
Rudenī ienākušās silto zemju izcelsmes ogas — vīnogas, tāpēc šis ir laiks, kad ar vīnogu diētu četru dienu laikā iespējams attīrīt organismu no dažādiem sārņiem. 100gramos ogu ir apmēram 67 kalorijas, tāpēc, vīnogām ierādot galveno vietu ēdienkartē, iespējams samazināt ķermeņa svaru pat par diviem kilogramiem. Ieteikums — vīnogas ēst ar kauliņiem, jo tie satur vielas, kas aizkavē novecošanās procesus organismā.
Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš: «Pozitīvi, ka diēta satur daudz balastvielu: augļus, dārzeņus ogas. Tas veicina zarnu attīrīšanos un no organisma izvada lieko šķidrumu. Taču negatīvi ir divi faktori. Pirmkārt, diētā iekļauts ļoti maz olbaltumvielu. Otrkārt, pēc īslaicīgas svara samazināšanas svars parasti atgriežas, turklāt ar nelielu uzviju.
Vīnogas iesaku ēst katru dienu un ar kauliņiem, jo tie satur polifenolu — vielu, kas ir antioksidants. Tā rezultātā kļūst gausāki organisma novecošanās procesi. Taču jāatceras, ka šis process nenotiek četru dienu laikā, bet gan ilgstošā periodā.
Aprēķini rāda, ka sievietes pilnīgā badā četru dienu laikā var zaudēt apmēram 1,4 kilogramus ķermeņa svara, savukārt vīrieši — 1,8. Taču šī diēta sola zaudēt divus kilogramus, uzņemot minimālu kaloriju daudzumu diennaktī. Ja tie pazūd, tad drīzāk iztukšojies zarnu trakts un izvadījies liekais šķidrums, nevis samazināta ķermeņa masa.
Šodien vairs nav aktuāli ievērot diētu, kas diennakts laikā satur tikai 1000 kaloriju, jo tām ir ātrs, bet īslaicīgs efekts. Speciālisti iesaka ievērot diētu ar vismaz 1200 kaloriju kopskaitu, iekļaujot vairāk olbaltumvielu, turklāt šī diēta jāievēro apmēram divas nedēļas. Galvenā doma — lēnāk brauksi, tālāk tiksi.»
Mūziķe Jolanta Gulbe: «Kad bijusi vajadzība ātri iegūt labu formu, līdzīgas diētas esmu mēģinājusi ne tikai ar vīnogām, bet arī citiem augļiem un dārzeņiem. Piemēram, rudenī ļoti labi ir mūsu pašu āboli vai ķirbji. Manis iecienīti organismu attīroši salāti ir šādi: sarīvēju ķirbi un sajaucu ar brūklenēm un medu. To ēdot divas reizes dienā, var ļoti ātri un efektīvi zaudēt svaru.
Taču tikpat labi man patika vīnogu diēta. Garšo gan tumšās, gan gaišās vīnogas, taču vislabāk tās maziņās, kas ir ļoti ļoti saldas.
Ievērojot diētu, neskaitīju gramus. Tāda rīcība nav manai radošajai dvēselei. Tāpēc vadījos pēc savas iekšējās izjūtas. Ikdienā lietoju gandrīz visu, kas minēts, — jogurtu, lapu salātus, brokoļus, ziedkāpostus, burkānus, biezpienu, sieru. Ne visai garšoja augļu salāti ar gaļu, kas bija piedāvāti pirmajā dienā, jo neesmu gaļas ēdienu piekritēja. Labāk izvēlos zivis. Manuprāt, šī vīnogu diēta ir maksimāli pietuvināta veselīgam dzīvesveidam, kas vienlaikus organismā rada arī enerģiju. Un, ja domāju līdzi, ko un kā ēdu, tad neko vairāk arī negribas.
Uzzināju arī ko jaunu: ka vīnogas jāēd ar kauliņiem! Daudz lasu par produktu enerģētisko iedarbību uz cilvēka organismu. Piemēram, ja man nav spēka un esmu nogurusi, cenšos neēst kartupeļus, gaļu, mērces. Parasti šķiet — paēdīs un kļūs labāk. Taču organisms patērē vēl vairāk enerģijas, jo nepieciešams ēdienu sagremot. Šā iemesla dēļ šādās reizēs dodos uz kādu labu ēstuvi, nevis mājām, kur visu ēdīšu karotēm, un izvēlos augļus vai vieglas uzkodas. Iesaku arī citiem pamēģināt šādu vīnogu diētu, jāgrib tikai ar sevi strādāt un jāizvairās no viesībām, kur ir dažādas kūciņas. Es zaudēju ne divus kilogramus vien — pat vairāk. Taču pēc tam visu laiku ir jāuztur forma!
1. diena
- Brokastis: 150 g jogurta, ēdamkarote musli, puse apelsīna, 100 g tumšo vīnogu. Garšu var papildināt ar saulespuķu sēklām.
- Pusdienas: 250 g ķirbja, 100 g vīnogu, 150 g lapu salātu, ēdamkarote sasmalcinātu valriekstu. Ķirbi sagriež kubiņos un nedaudz apcep sviestā. Vīnogas pārgriež uz pusēm, salātus sagriež un visu sajauc ar ķirbi. Pārkaisa ar riekstiem. Pie šādiem salātiem nebūs grēks apēst pāris šķēles šķiņķa.
- Vakariņas: 100 g gaišo vīnogu, 50 g ananasa, ceturtā daļa papaijas, ēdamkarote citrona sulas. Pievieno gabaliņu vistas.
Dienas enerģētiskā vērtība 800–850 kcal.
2. diena
- Brokastis: 150–200 g vieglā jogurta, ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas. Sajauc blenderī vai mikserī un pārlej 150 g vīnogu.
- Pusdienas: 5 ēdamkarotes rīsu, 100 g vīnogu, 5–6 garneles. Rīsus novāra un sajauc ar vīnogām. Garneles viegli apcep olīveļļā, nedaudz apsala un uzber piparus, pievieno vīnogu un rīsu masai.
- Vakariņas: 100 g kartupeļu, burkāns, sīpols, nedaudz selerijas. Dārzeņus sagriež, aplej ar glāzi buljona un sutina 10–15 minūtes. Pieliek sāli, piparus, lauru lapu. Gatavajai masai pievieno tējkaroti skābā krējuma. Pēc tam pamielojas ar tumšajām vīnogām.
Dienā uzņemtas 750–780 kcal.
3. diena
- Brokastis: rupja maluma miltu maizi apziež ar 100 g biezpiena vai uzliek šķēli kāda liesā siera. Papildus 30–50 g vīnogu.
- Pusdienas: 150 g kāpostu, sīpols, 300 g zivs filejas, 50 g tumšo vīnogu. Sīpolus ar kāpostiem tvaicē apmēram 10 minūtes. Tad uzklāj zivs fileju un uz pusēm pārgrieztas vīnogas.
- Vakariņas: 150 ml vīnogu sulas, 50 g vīnogu, puse ābola un paciņa (5 g) želatīna. Izšķīdināto želatīnu pievieno sulai. Tajā iejauc uz pusēm pārgrieztas vīnogas un gabaliņos sagriezto ābolu. Apmēram uz stundu atstāj ledusskapī.
Dienas laikā uzņemtā enerģētiskā vērtība 650–700 kcal.
4. diena
- Brokastis: Rupja maluma miltu maizi apziež ar 100 g biezpiena. Ja vēlas, var pārkaisīt ar sāli, pipariem un lociņiem. Desertā — 100 g tumšo vīnogu.
- Pusdienas: plānās vīnogu pankūkas. 2–3 ēdamkarotes miltu, 100 g ūdens, viena ola. Mīklu sajauc un cep pankūkas. Pildījumam: 100 g biezpiena, karote minerālūdens, 50 g vīnogu. Pankūkas pārkaisa ar kanēli.
- Vakariņas: 500 g vistas gaļas, 100 g brokoļu, burkāns, 50 g šampinjonu, 2 ēdamkarotes skāba krējuma, 50 g sarkano vīnogu. Brokoļus vāra 2–3 minūtes, burkānu sarīvē, šampinjonus pārgriež uz pusēm, vistu sagriež gabaliņos. Visu saliek vienā katlā un tvaicē 10 minūtes. Beigās pievieno skābo krējumu un vīnogas. Ja vēlas, var nedaudz pievienot rīsus.
Kopējā enerģētiskā vērtība 800–850 kcal.