/nginx/o/2018/08/30/11330061t1hb1f5.jpg)
Rudens kā no pārpilnības raga piepildījis plauktus ar kāpostiem, burkāniem, kabačiem, sīpoliem, gurķiem un tomātiem... Lūkojoties uz to visu, prāts sarosās idejai par kāpostu zupas diētas nedēļu. Mēs nesakām, ka tā ir ideāla, taču efekts, ko šī diēta sniedz, iespējams, būs labs ieguvums.
Efektīvi, bet piesardzīgi
Par kāpostu diētas lietderību domas dalās. Galvenais ieguvums ir iespēja īsā laikā zaudēt 4-7 svara kilogramus, kas nereti sievietei arī izrādās tie paši traucējošākie, jo kaitinoši mēdz iegulties viduklī vai virs gurniem. Tomēr saistībā ar šādu ātrās novājēšanas veidu speciālisti min arī dažas uz piesardzību rosinošas blaknes. Pirmkārt, zupa satur ļoti maz kaloriju, tāpēc iespējams, ka diētas laikā parādās enerģijas trūkuma sajūta, arī koncentrēšanās spējas uz šo brīdi var mazināties. Otrkārt, šāds ēdiens ir nepilnvērtīgs ogļhidrātu, olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu sabalansētības ziņā. Tāpēc, ķeroties
pie šādas dietas, būtiski sev pateikt - to ievērošu ne ilgāk kā vienu nedēļu. Septiņas dienas ir optimālais laiks, kādu šīs diētas izstrādātāji ieteic tās lietotājiem, soli pa solim sastādot precīzu plānu.
Kāpostu zupas recepte
Zupas pagatavošanai nepieciešama:
- neliela kāpostgalva,
- seši vidēji sīpoli,
- daži tomāti (var būt konservēti),
- pāris saldo piparu,
- selerija,
- dārzeņu buljona kubiks.
Dārzeņus sagriež, pārlej ar ūdeni. 10 minūtes vāra uz straujas uguns, tad liesmu samazina un pasautē, līdz dārzeņi mīksti. Garšai pievieno sāli, piparus, var ari kariju vai tomātu mērci. Gatavs!
Stingri pēc plāna!
Šis virums ir diētas pamatā. To ēd katru dienu - tik bieži un daudz, cik vien gribas. Taču līdzās tam katru dienu lietojamas noteiktas piedevas - šeit improvizācija ir liegta.
1. diena - zupa + augļi. Var ēst jebkurus augļus, izņemot banānus. Dzert nesaldinātu tēju, dzērveņu sulu, ūdeni.
2. diena - zupa + dārzeņi. Jebkādi - svaigi, sautēti, grilēti, konservēti. Nav vēlams ēst vienīgi pupas, zirņus, kukurūzu. Šajā dienā vienīgo reizi var atļauties ari eļļā ceptus kartupeļus. Dzert ūdeni.
3. diena - zupa + augļi un dārzeņi. Ūdens.
4. diena - zupa + augļi un dārzeņi. Šajā dienā var lietot arī pienu ar zemu tauku saturu. Var apēst trīs banānus. Dzert ūdeni.
5. diena - zupa + vārīta liellopu gaļa, tomāti. Ūdens.
6. diena - zupa + vārīta liellopu gaļa un dārzeņi, cik vien vēlas. Tomēr arī zupu vēlams ēst vismaz vienu reizi dienā. Dzert ūdeni.
7. diena - zupa + vārīti brūnie rīsi, augļu sulas, dārzeņi. Rīsus var pievienot ari zupai vai sagatavot kopā ar dārzeņiem. Dzert ūdeni.
Papildus ieteikumi
- Ēst zupu ikreiz, kad jūtams izsalkums.
- Nepieļaut atkāpes citu produktu izvēlē.
- Lietot daudz šķidruma, vismaz 4 glāzes dienā.
- Izmantot maksimāli liesu gaļu.
- Augu eļļu lietot, tikai cepot kartupeļus.
- Absolūti izvairīties no maizes, alkohola, gāzētiem dzērieniem.
- Nosvērties ik rītu, piefiksējot zudumā ejošos kilogramus, kas vairo apņemšanos turpināt iesākto.
- Beidzot diētu, turpmāk ēst sabalansēti un veselīgi - lai turētos formā!
Pieļaujamas saprātīgas atkāpes
Vai strauji novājēt ir veselīgi? Kas notiek ar organismu šādas diētas laikā?
Šos un citus jautājumus uzdevām diētas ārstam Andim Brēmanim, lūdzot izvērtēt kāpostu zupas diētas lietderību. «Kā pamats novājēšanai kāpostu zupas diēta ir laba. Tiek uzņemts daudz šķidruma, tas piepilda kuņģi, mazinot bada sajūtu. Daudz dārzeņu, augļu. Vienīgi vēlams nepārspīlēt ar sāli, buljona kubiciņa vietā garšai labāk pievienot dilles, piparus, ķiplokus. Līdz ar to uzturā samazinās nātrija daudzums un vairojas kālijs, kas veicina šķidruma izvadīšanu no organisma. Ar to arī skaidrojams straujais svara zudums, pat līdz 3-4 kilogramiem, pirmajās diētas dienās.
Tomēr kāpostu zupas diēta nav fizioloģiska, kas nozīmē, ka tā neapmierina konkrētas organisma vajadzības. Tā satur izteikti maz kaloriju. Ja lieko kilogramu ir daudz, no uztura izskaužot ogļhidrātus, iespējams, tā sakot, nogriezt pamata kurināmo, un organisms nepieciešamo enerģiju ņem no krājumiem, tā mazinot svaru. Tomēr, ja pierasts pie aktīva dzīvesveida, var pietrūkt enerģijas, uznākt slābanums, nespēks. Aktīvam cilvēkam gluži vienkārši vajag ogļhidrātus, kas dod muskuļiem enerģiju. No fiziskas slodzes nevajag atteikties, tā vietā zupai papildus klāt ēdamos produktus var ņemt mazliet plašākā amplitūdā, lai varētu izturēt slodzi. It kā tas ir pretrunā ar kāpostu zupas diētas principiem, bet jāskatās kompleksi. Es pat teiktu, ka zupā droši var griezt iekšā kartupeļus, piekost klāt maizi. Kāpēc kartupeļus cept, kā teikts diētas priekšrakstos, tā sabeidzot visu eļļas labo substrātu? Daudz labāk ēst vārītus, eļļu, ja vēlas, uzšaujot virsū! Dabiska eļļa ir laba lieta. To satur arī saulespuķu sēklas, rieksti, ķirbju sēklas, avokado.
Piekožot klāt zupai tādas veselīgas piedevas kā graudaugu produktus (auzu, griķu putra, brūnie rīsi, rupja maize, kliju maize), zivis, liesu gaļu, biezpienu, olas, dārzeņus un augļus, šādu zupas diētu, manuprāt, var turpināt kaut mēnesi. Bet diez vai tas praktiski ir iespējams, jo vienā brīdī vienkārši apniks.
Kad no organisma izvadīts liekais šķidrums, tauki tomēr tik ātri nekūst. Tāpēc pēc straujā kilogramu zuduma pirmajās dienās turpinājumā nekas tāds vairs nav gaidāms. Novājējot normāli, optimāli, ja svars krītas ne vairāk par 0,5-1 kg nedēļā. Lai nomestie kilogrami tikpat strauji neuzaugtu atpakaļ, vajag no ēdienkartes izslēgt bulciņas, saldumus un neēst taukiem bagātus produktus.»