Ķīmiska ražotne satrauc kaimiņus (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Asas diskusijas Jēkabpilī izraisījusi SIA Allat un VL iecere līdzās dzīvojamām mājām, slimnīcas tuberkulozes nodaļai, šūšanas ceham un Jēkabpils 3. vidusskolai celt ūdeni ķīmiski attīrošu koagulantu ražotni, kurā ražošanas procesā tiktu izmantota koncentrēta sērskābe un alumīnija hidroksīds.

Jau 2005. gada februārī SIA Allat un VL ar īpašnieku – SIA Jēkabpils siltums – uz desmit gadiem noslēdza līgumu par nekustamā īpašuma Enerģijas ielā 15 nomu un pilsētas būvvalde izsniedza atzinumu un plānošanas arhitektūras uzdevumu. Taču 5. oktobrī Jēkabpils dome to atcēla, jo bija saņemta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes direktora Pāvela Kacara vēstule ar ieteikumu izvērtēt šīs ražotnes nepieciešamību un izsludināt sabiedrisko apspriešanu. Vēl šonedēļ, līdz 7. novembrim, iedzīvotāji Jēkabpils pašvaldībā var izteikt savu viedokli par iespējamo rūpnīcas celtniecību, 8. novembrī tiksies visas iesaistītās puses, eksperti un iedzīvotāji.

Nepārliecina par drošību

Iedzīvotāji, Jēkabpils rajona centrālās slimnīcas (JRCS) tuberkulozes nodaļas mediķi, arī daļa 3. vidusskolas pedagogu, skolēni un vecāki ir sašutuši par iespējamo rūpnīcas celtniecību, par ko līdz šim nebija informēti. "Tuberkulozes nodaļa atrodas tikai aptuveni 200 metru no rūpnīcai izraudzītās vietas. Ražošanas procesā paredzēts izmantot apmēram 1600 tonnu 93 procentu koncentrētas sērskābes gadā vai vienu dzelzceļa vagonu nedēļā. Sērskābes piegāde un pārkraušana paredzēta no vagoniem tieši ražotnes teritorijā. Minētie apstākļi rada pamatotas bažas par iztvaikojumiem, iespējamām avārijām, sērskābes noplūdēm, kas būtiski atsauktos uz apkārtējo cilvēku veselību, darba vidi. Valdošie dienvidrietumu vēji ražošanas procesā radušos izmešus virzīs tuberkulozes nodaļas, šūšanas fabrikas un 3. vidusskolas, kā arī blīvi apbūvētā daudzdzīvokļu māju rajona virzienā," domei raksta JRCS tuberkulozes nodaļas mediķi un pacienti.

"Ja ražošanas pamatā būtu videi draudzīga attieksme, neviens nevarētu protestēt, bet neviens to nav apliecinājis ar piemēriem, kur šādas rūpnīcas jau darbojas un cik tās ir videi draudzīgas," teica tuberkulozes nodaļas ārsts radiologs Antons Zvīdris.

Jūtas neaizsargāti un negodīgi apieti

Par to, ka pašvaldība pusgadu rīkojusies aizmuguriski, nebrīdinot iedzīvotājus, ir sašutusi Andra Petrova, kuras māja atrodas tikai aptuveni 100 metru no iecerētās ražotnes. "Ja kaimiņi nebūtu aizgājuši uz domi, mēs tā arī neko nezinātu. Man ir dārzs, bet diez vai tajā varēšu ko audzēt, ja līdzās izkraus vagonus ar sērskābi," saka Ineta Deņisova, kuras privātmāja Dzindri atrodas 300 metru no ražotnei izvēlētās vietas.

3. vidusskolas direktors Valdis Ozoliņš stāsta, ka kolektīvā viedokļi ir atšķirīgi. Daļa uzskata – ja šajā pilsētas daļā ir rūpnieciskā zona, rūpniecībai tajā vajadzētu būt, ievērojot Eiropas Savienības prasībām atbilstošos drošības apsvērumus. Citi uzskata, ka te šādam uzņēmumam nevajadzētu būt. Direktors pievienojas pirmajiem – rūpnīcai būt, ja tā ir ekoloģiski droša. Viņaprāt, teritorijai un skolai līdzās esošais dzelzceļš, pa kuru diendienā tiek pārvadātas bīstamas kravas, apdraud vairāk, nekā iecerētā rūpnīca. Un tuberkulozes nodaļai vajadzētu atrasties citā, piemērotākā, vietā. Vienīgi sabiedrisko apspriešanu par ražotnes ieceri un ekspertu tikšanos ar iedzīvotājiem vajadzēja rīkot jau sen, – tā V. Ozoliņš.

Pilsēta var zaudēt ražotni

Uzņēmuma ierīkošanas process ir pārtraukts, un sabiedriskā apspriešana, visticamāk, turpināsies, Neatkarīgajai bilda Jēkabpils domes arhitektūras nodaļas vadītāja Ineta Buka. Lielākajā daļā domē saņemto iedzīvotāju iesniegumu ar vairāk nekā 300 parakstiem pausta negatīva attieksme pret iespējamo rūpnīcas celtniecību. Citos iesniegumos minēts, ka to rakstītāji neiebildīs pret uzņēmuma būvi, ja ekspertu slēdziens būs labvēlīgs. Interesentiem ir iespējams visai sīki iepazīties ar ražošanas tehnoloģiju, taču cilvēki netic, ka tā būs nekaitīga. Iedzīvotājiem šķiet, ka ražošanai izmantojamās vielas ir agresīvas, kas tiks glabātas vaļējos traukos un neuzmanīgi laistītas.

Protestētāji vēstulēm pievienojuši informāciju no Krievijas interneta saitēm, minot, ka kaimiņvalstī koagulantu rūpnīcas nav atļauts būvēt tuvāk par septiņiem kilometriem no apdzīvotām vietām. Tas nav piemērojams Latvijas situācijai, kur spēkā ir ES prasības, – tā arhitektūras nodaļas vadītāja, kuras pozīcija ir neitrāla. "Rūpnīcai izvēlētā teritorija ir padomju laika rūpniecības zona, kas ir nesakārtota un daļēji neizmantota. Skats tur ir baiss, turklāt grunts piesārņota ar mazutu. Jāveic grunts sanācija. Domes rīcība nebūtu nelikumīga arī tad, ja būvniecības atļauja paliktu spēkā un apspriešana nenotiktu. Tāpat varēja rīkot apspriešanu, neatceļot būvatļauju, bet, konsultējoties ar juristiem, nolēmām būt pat ļoti demokrātiski. Diemžēl šī rīcība ir bijusi par iemeslu cilvēku neuzticībai," teica I. Buka.

Kā Neatkarīgajai teica SIA Allat un VL būvniecības projekta tehniskais vadītājs Vjačeslavs Jurgeļevičs, plānotā ražotne būs ekoloģiski nekaitīga un absolūti droša, jo arī saražotajai vielai, ko pievieno dzeramajam ūdenim, ir jābūt ideālai no cilvēka veselības drošības viedokļa. Otrs garants – stingrās ES prasības šādiem objektiem. Ražošanas process ir vienkāršs: sērskābi, alumīnija hidroksīdu un ūdeni sajauc noteiktās attiecībās un iegūst produktu. Katra no vielām atsevišķi videi neko nenodara. Vielu reaģēšana slēgtā ciklā notiks no ļoti izturīga tērauda izgatavotā hermētiskā reaktorā. "Ja Jēkabpils dome nobalsos pret koagulantu ražotnes būvi izvēlētajā vietā, mums tai izraudzīta cita vieta, kas nebūs Jēkabpilī. Pilsēta kārtējo reizi zaudēs iespēju. No visām rūpnīcas ierīkošanas izmaksām 90 procentu tiks tērēti ekoloģiski drošas tehnoloģijas ieviešanai, kur zaudējumus uzņēmums cer segt ar ES strukturālo fondu atbalstu. Firma cer arī uz jēkabpiliešu atsaucību, diemžēl ar to pagaidām neveicas," tā V. Jurgeļevičs.

***

Fakti

Atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajiem būvniecības publiskās apspriešanas noteikumiem, interesenti jāinformē par iecerētās ražotnes iespējamo ietekmi uz vidi, tautsaimniecību, infrastruktūru un iedzīvotāju dzīves apstākļiem un labklājību. Ja būvvalde pieprasa, uzņēmējam apspriešanai jāsagatavo arī būvniecības ieceres finansiāli ekonomiskais un tehniskais pamatojums. Publiskās apspriešanas laikā pie domes vestibila stendā atrodams vienīgi īss koagulantu ražošanas tehnoloģijas izklāsts, kas jēkabpiliešus nepārliecina par uzņēmuma drošību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu