Trokšņu mērīšana - ierēdņiem neērta tēma

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pašvaldības policija pēdējā laikā bija saņēmusi skarbāko kritikas devu par nespēju cīnīties ar trokšņojošiem krogiem, naktsklubiem un citām izklaides iestādēm, kas pārkāpj pieļaujamos trokšņu normatīvus. Tagad trokšņu mērīšanas funkciju tai grasās atņemt, bet nav skaidrs, vai kāda cita institūcija vispār ir gatava veikt šo darbu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu grozījumu projektiem turpmāk trokšņu mērīšanas funkcijas varētu uzņemties Valsts sanitārā inspekcija. Pašvaldības policijas ziņā paliktu tikai pārkāpuma konstatēšana un turpmāko administratīvā procesa likumā paredzēto procedūru izpilde, RB informēja pašvaldības policijas preses sekretāre Inese Tīmane.

Pašvaldība negrib mērīt trokšņus

Iedzīvotāji RB daudzkārt bija sūdzējušies par pārmērīgu trokšņošanu, ko atļaujas Rīgas centra krogi un naktsklubi. Vienlaikus Rīgas pašvaldības policijas darbība šīs parādības apkarošanā nešķita pārliecinoša. Kā vakar sarunā ar RB atzina I. Tīmane, šobrīd valdības institūciju ietvaros tiek skatīti normatīvo aktu grozījumi, kas paredz mērīšanas funkciju veikšanu uzticēt valsts institūcijai – Valsts sanitārajai inspekcijai. Tai esot trokšņu mērīšanas laboratorija ar attiecīgajām ierīcēm.

Līdz ar to Rīgas dome varētu pilnībā atvadīties no trokšņu mērīšanas funkcijām, tās gandrīz pilnībā "uzgrūžot" Veselības ministrijas pakļautības institūcijām – Valsts sanitārijai inspekcijai un Sabiedrības veselības aģentūrai. Pēdējās rīcībā ir trokšņu mērīšanas laboratorija ar arīdzan tikai vienu trokšņu mērīšanas mēraparātu.

Mēraparātu trūkums smagi jūtams

Līdz šim, kad par trokšņu mērīšanu Rīgas pilsētā pilnībā atbildēja Rīgas pašvaldības policija, tā sastapās ar ievērojamām grūtībām, kas saistītas ar attiecīgu trokšņu mērītāju trūkumu. Kā iepriekš sarunā ar RB uzsvēra bijušais Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Andris Vilks, pašvaldības policijai uz visu Rīgu ir tikai viens trokšņu mērītājs. Tā kā mērījumu veikšanai vienā vietā faktiski ir jāvelta vesela nakts, turklāt pārkāpēju sodīšanai vēlams trokšņa līmeņa pārkāpumus konstatēt vairākkārt, pašvaldības policijai bija grūti reaģēt uz visu daudzo Rīgas naktsklubu apkārtnē dzīvojošo cilvēku sūdzībām.

I. Tīmane vakar RB informēja, ka nu jau situācija esot uzlabojusies – policija saņēmusi otru trokšņa mērītāju. Un jautājumu, kāda tam bijusi jēga un ko pašvaldības policija iesāks ar abiem trokšņa mērītājiem, šīs funkcijas pārņemot Valsts sanitārajai inspekcijai, I. Tīmane īsti nemācēja atbildēt.

Sanitārā inspekcija nav gatava

Kā RB atzina nākamā potenciālā trokšņu mērīšanas iestāde Rīgā – Valsts sanitārā inspekcija, tā patlaban šīs funkcijas neesot pārņēmusi un par tām neko nezinot. Trokšņu mērīšanas aparāti esot Sabiedrības veselības aģentūras pārziņā, un lai tai prasot, cik lielā mērā tā ir gatava izpildīt jauno Ministru kabineta noteikumu normas par trokšņu mērīšanas uzticēšanu Valsts sanitārajai inspekcijai. Sabiedrības veselības aģentūras pārstāve Laura Bundule RB informēja, ka aģentūras laboratorijā šobrīd ir tikai viens trokšņu mērīšanas aparāts. Viņa arī nemācēja teikt, vai nākotnē plānota vēl kādu aparātu iegāde.

Ko tas pēc būtības nozīmē? Līdz šim galvenais iemesls pašvaldības policijas nespējai apsekot visus Rīgas centra krogus, kas pārmērīgi trokšņo, bija mēraparātu trūkums, nav saprotams, kas līdz ar pēdējām valdības aktivitātēm būtiski mainīsies. Valsts sanitārajai inspekcijai nāksies pirkt mērīšanas pakalpojumus no Sabiedrības veselības aģentūras, bet Rīgas pašvaldības policija savukārt šos pakalpojumus varētu pirkt no Valsts sanitārās inspekcijas, RB apliecināja Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Krastiņš. Līdz ar to trokšņa mērītāju skaits praktiski nemainās, bet atbildība tiek no vienas institūcijas nodota citai, secina RB.

Mērīs abstraktus trokšņus

Tikmēr citas domes iestādes jau gatavas nākamā gada pašvaldības budžeta projektā iesniegt konkrētus ciparus par jaunu trokšņu mērīšanas aparātu iegādi. Kā RB informēja domes Vides departamenta vadītājs Askolds Kļaviņš, departaments nākamgad grib uzstādīt divus stacionārus trokšņu mērītājus turpat, kur šobrīd atrodas gaisa kvalitātes mērītāji – K. Valdemāra un Brīvības ielā. Ideja gan esot tālāka – pāris mēnešu šos stacionāros fona trokšņa (būtisks rādītājs, lai noteiktu pieļaujamo trokšņa līmeni konkrētās vietās - aut.) mērītājus pārvietot arī uz citām vietām pilsētā. Mērķis esot atbilstoši Eiropas Savienības prasībām līdz 2007. gadam Rīgā izveidot tā saukto trokšņu karti, kas iekļautos kopējā vides piesārņojuma izvērtējumā.

Divu trokšņa mērītāju iegāde līdz ar uzstādīšanu kopumā nākamā gada domes budžetā izmaksātu 13 000 latu, informēja A. Kļaviņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu