Par astes amputēšanu 48 govīm zemniekam piespriež Ls 20 naudas sodu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Limbažu rajona pārvalde nolēmusi piespriest 20 latu naudas sodu Salacgrīvas pilsētas ar lauku teritoriju zemnieku saimniecībai "Oši" par astes amputēšanu 38 slaucamām govīm un desmit grūsnām telēm, informēja pārvaldes vadītāja Ligita Dubova.

Pēc Dubovas teiktā, soda mēram par šādu pārkāpumu būtu jābūt lielākam, taču šāds sods piemērots, zinot pašreizējo stāvokli nozarē, kā arī to, ka šis ir pirmais gadījums pēc lauksaimniecības dzīvnieku vispārējo labturības prasību spēkā stāšanās. Jaunie noteikumi stājās spēkā pērn decembrī, bet dzīvnieku astu amputācija veikta laikā no pagājušā gada decembra līdz šā gada janvārim. Minētās prasības aizliedz pārveidot produktīvā dzīvnieka ārējo izskatu, tas ir, astu, ausu un citu ķermeņa daļu amputēšanu. Līdz šo prasību stāšanās spēkā astes amputēšana produktīvajiem dzīvniekiem nebija liegta. Šobrīd par lauksaimniecības dzīvnieku ārējā izskata maiņu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106.pantu draud naudas sods no desmit līdz 200 latiem, aģentūrai LETA sacīja PVD Dzīvnieku aizsardzības daļas vadītāja Iveta Kociņa. Astes dzīvniekiem amputētas, uzliekot uz šīs lopa ķermeņa daļas gumijas gredzenu - un aste pēc laika nokritusi. Tas darīts, lai govis būtu tīrākas un līdz ar to dzīvniekus būtu vieglāk kopt, "Ošu" pārstāvju teikto atstāstīja Dubova. Turklāt "Ošu" saimnieki neesot zinājuši par jaunajām prasībām, kas liedz mainīt dzīvnieku ārējo izskatu, sacīja dienesta Limbažu pārvaldes vadītāja, ari atzīstot, ka likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības. Taču, lai šādi gadījumi neatkārtotos, zemnieki tiks informēti par "Ošos" notikušo un saimniecībai piemēroto sodu. Dubova sacīja, ka astes amputēšana lauksaimniecības dzīvniekiem līdz šim Latvijā nav bijusi plaši izplatīta, toties citur pasaulē gan. Viņa atzina, ka dzīvniekiem aste kalpo kukaiņu atgaiņāšanai. "Tā ir viņu [astu] sūtība," sacīja PVD Limbažu rajona pārvaldes vadītāja, "es domāju, ka tas ir nepareizi."

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu