Būs bargi sodi par nereģistrētām govīm (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc 1. maija pārtikas un veterinārā dienesta inspektori par nereģistrētu govju turēšanu to īpašniekiem piemēros stingrākus sodus, to paredz īpaša Eiropas Savienības regula. Līdz šim par nereģistrētu lauksaimniecības dzīvnieku, tajā skaitā govju turēšanu īpašniekam varēja piemērot naudas sodu. To piemēros joprojām, taču, ja pārbaudes laikā inspektori novietnē atklās neapzīmētas govis, sods būs daudz bargāks.

Gadījumā, ja pārbaudes laikā inspektors vienai vai vairākām ganāmpulka govīm konstatēs kādu no šādiem pārkāpumiem - dzīvniekam nav ausīs krotāliju (reģistrācijas numuru), par to nav ieraksta datu bāzē, tai nav liellopa pases vai nav atbilstoša ieraksta novietnes reģistrā, inspektors aizliegs šo dzīvnieku vai dzīvniekus pārvietot, un šis individuālais pārvietošanas aizliegums paliks spēkā tik ilgi, kamēr īpašnieks novērsīs konstatētos pārkāpumus. Aizliegt pārvietot visu ganāmpulku gan no, gan uz novietni varēs tad, ja novietnē tiks konstatēta kaut viena nereģistrēta govs, uz kuru varēs attiecināt ne tikai vienu, bet pilnīgi visus iepriekš minētos pārkāpumus. Aizliegumu varēs noteikt arī tad, ja 20 % no novietnes dzīvniekiem ir noteikts individuālais pārvietošanas aizliegums (aizliegumu varēs piemērot arī gadījumā, ja novietnē nav vairāk par 10 dzīvniekiem un diviem no tiem ir noteikts individuālais pārvietošanas aizliegums), ja īpašnieks nav ziņojis par kāda lopa pārvietošanu gan no novietnes, gan uz to, kā arī tad, ja īpašnieks nav ziņojis par kādas govs dzimšanas vai nāves gadījumu. Konstatējot visus pārkāpumus un, ja īpašnieks divu dienu laikā nevar pierādīt dzīvnieka identitāti, viņam neidentificējamās govis jāiznīcina. Proti, īpašniekam jāizsauc veterinārārsts, kuram dzīvnieks humāni jāeitanizē un jānodod pārstrādes uzņēmumam. Īpašnieks nesaņem kompensāciju un maksā visus ar likvidēšanu saistītos izdevumus. Nododot nereģistrēto dzīvnieku kautuvē, kur to pieņems, nokaus un utilizēs, īpašniekam par šo lopu nemaksās, bet gan sūtīs rēķinu . - Inspektori apmeklējuši daudzas saimniecības, to īpašniekiem ir izskaidrots, kas jādara. Aizbildināties ar nezināšanu neviens nevarēs. Ceram, ka ganāmpulku īpašnieki sapratīs un galējie mēri nebūs jāpieņem, - saka pārtikas un veterinārā dienesta Cēsu pārvaldes vecākā veterinārā inspektore Indra Tomiņa.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu