Rīgas Zooloģiskajam dārzam 91. jubileja (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Zooloģiskais dārzs 14.oktobrī svinēja 91. dzimšanas dienu. Jubilejā apmeklētājus sagaidīs daudz patīkamu pārsteigumu, jo vairākām dzīvnieku ģimenēm ir papildinājums.

"Virmojot kaislībām ap Ziemeļu puslodes iemītnieku Āzijas ziloņu likteni, nepelnīti piemirsta Rīgas Zooloģiskā dārza dzimšanas diena, kas sakrīt ar pavasari Zemes Dienvidu puslodē. Un pavasarī kā jau pavasarī - Zoodārzā krietns mazuļu birums,” priecājas Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienesta vadītājs Ingmārs Līdaka. Nedēļu pēc Zoodārza dzimšanas dienas - 21.oktobrī cienījamu - divu mēnešu jubileju svinēs strīpastaino katas lemuru mazulītis (dzimis 21.augustā). “Mēnesi pavadījis pavisam klusi, mātes vēdera vilnā ieķēries, nu vēl nenoteikta dzimuma lemurbērns jau nebaidās doties patstāvīgos sirojumos pa lemuru mītni. Īpaši labi mazais svītrastītis saredzams pulksten 13.00, kad ik dienu notiek lemuru barošana ar banāniem,” stāsta I.Līdaka. Savvaļā Madagaskaras salu apdzīvojošo katas lemuru dzimtas pirmsākumi Rīgas Zooloģiskajā dārzā aizsākās 1996.gadā, kad no Kobes zoodārza (Japāna) Rīgā ieradās trešā lemuru saime. 1998.gada janvārī piedzima pirmais mazulis - Streipiņš, kuru apgādībā ņēma pazīstamais žurnālists Kārlis Streips. 1999.gada janvārī pasaulē nāca otrs lemurēns - Seimure. 2000. gada novembrī Streipiņu nosūtīja uz Poznaņas zoodārzu (Polija), lai pretī saņemtu neradniecīgu lemuru tēvu Jaceku. Pēc trim gadiem Jacekam beidzot izdevies savaldzināt Rīgā dzimušo Seimuri un ģimenē uzradies trešais. Ģimenes pieaugums ir arī savdabīgo Dienvidamerikas grauzēju - Patagonijas maru ģimenēs. 28.augustā un 15.septembrī abās ģimenēs piedzimuši attiecīgi divi un viens mazulis. “Marām mazuļi piedzimst labi attīstīti un pēc 24 stundām piena diētu jau papildina ar zāli, droši sekojot vecākiem pa visu aploku. Maras Rīgas Zoodārzā vairojas samērā regulāri, katru gadu,” stāsta I.Līdaka. 11.septembrī pirmo reizi ārpus mātes somas manīts tvērējastes žurkķengura mazulis. “Ņemot vērā to, ka šīs sugas ķenguriem grūsnības laiks ir tikai 21 diena, bet mātes somā tie pavada aptuveni trīs mēnešus, pirmā Rīgā dzimušā žurkķengura dzimšanas dienu varētu svinēt īsi pirms Līgosvētkiem,” rēķina I.Līdaka. Tvērējastes žurkķenguri ir vieni darbīgākajiem nakts dzīvnieku ekspozīcijas iemītniekiem. Nereti gadās tos vērot migas gatavošanas darbā. I.Līdaka stāsta, ka jaunumi ir arī tropisko abinieku ekspozīcijā. Apmeklētājiem būs iespēja vērot vienus no krāšņākajiem (spilgti oranždzeltenā krāsā) un arī indīgākajiem abiniekiem - zeltainās indesvardes no Dienvidu puslodes.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu