Slimnīcā nogādāti vairāki kukaiņu sadzelti cilvēki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Kaspars Madzulis

Ceturtdien slimnīcā nogādāti vairāki cilvēki, kurus sadzēluši kukaiņi, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Arita Rudzīte

Pieciem cilvēkiem, kuri nogādāti slimnīcās, pēc kukaiņu dzēlieniem sākušās nopietnas alerģiskas reakcijas.

Vidzemē desmit gadus vecam bērnam bite iekoda rokā, bet gadu vecam bērnam Rīgā spēlējoties kukainis iekoda plaukstā.

Foto: Ņujorkas Taimskvērā bites uzbrūk hotdogu stendam

Savukārt kādam 62 gadus vecam vīrietim Rīgā iekoda irsis. Vīrietim bija grūti elpot, reiba galva un viņš uz brīdi zaudējis samaņu.

Tikmēr Kurzemē kādam 36 gadus vecam vīrietim pastaigas laikā pirkstā iekoda čūska. Tas notika brīdī, kas viņš to vēlējās aplūkot tuvāk. Vīrietis tika nogādāts slimnīcā.

Kopumā mediķi aizvadītajā diennaktī devušies uz 1013 izsaukumiem, no kuriem 200 bijuši saistīti ar traumām.

             Kā rīkoties, ja iedzēlis indīgais kukainis (lapsene, bite, irsis)?

  • Ja cilvēkam parasti pēc kukaiņu dzēlieniem nav izteiktas alerģiskas reakcijas, dzēluma vietā var parādīties neliels pietūkums, nieze un apsārtums. Šādos gadījumos pietiek, ja dzēluma vietai pieliek vēsumu, kas sašaurinās asinsvadus, mazinās sāpes, niezi un pampumu.
     
  • Ja ir nosliece uz alerģiju vai kukainis sadzēlis bērnu, iespējamās alerģijas mazināšanai ieteicams lietot aptiekās iegādājamos pretalerģiskos preparātus.
     
  • Ja iedzēlusi bite, dzēliena vietā būs palicis dzelonis – jācenšas to uzmanīgi izņemt. Bites dzeloņa galā ir indes maisiņš, no kura pakāpeniski izdalās inde. Velkot ārā dzeloni, izvairies saspiest indes maisiņu. Pēc tam dzēliena vietai ieteicams uzlikt vēsumu un koduma vietu dezinficēt. 
     
  • Ja ir iedzelts mutes dobumā, jādod sūkāt ledus gabaliņš vai dzert maziem malkiem aukstu ūdeni, vai pat ēst saldējumu. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses, kas palīdzēs sašaurināt asinsvadus un mazināt tūsku.

                               Par smagu alerģisku reakciju var liecināt: 

  • aizdusa, smakšana vai apgrūtināta elpošana;
     
  • samaņas traucējumi, reiboņi vai stipras galvassāpes;
     
  • pēkšņas sāpes krūtīs, sirdsdarbības paātrināšanās;
     
  • slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā;
     
  • ja pietūkums strauji veidojas ne tikai dzēliena vietā, bet tūska sākas arī uz sejas, kakla, rokām, mutē, rīklē, elpošanas ceļos.

Foto: Zem lupas: Kukaiņi rīta agrumā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu