Filozofs Sīlis skarbi par vīriešiem: Latvijā mums ir vīrišķības tuksnesis (6)

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Filozofs Vents Sīlis piedalās Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" rīkotajā diskusijā par tēva atbildību par savu ģimeni.
Filozofs Vents Sīlis piedalās Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" rīkotajā diskusijā par tēva atbildību par savu ģimeni. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā uzskata filozofs Vents Sīlis, vīrieši Latvijā šobrīd esot vājais dzimums. “Reizēm var dzirdēt sievietes sakām: “Nu esi beidzot īsts vecis!” Bet – kas tas īsti ir? Ko mēs sagaidām no mūsdienu vīrieša tēva?” retoriski  “Mammamuntetiem.lv” rīkotajā “Tēvu sapulcē” vaicāja Sīlis, kas pats ir divu bērnu tētis. “Latvijā runā par sliktajiem tēviem tieši tāpēc, ka daudzi vīrieši paši ir kā bērni. Arī es visu darīju kā bērnu mamma – es tikai biju “stulbā mamma”, otra mamma bija pārāka it visā. 

“Vīrišķība ir tā, pie kuras šobrīd Latvijā ir jāstrādā, pašlaik mums ir vīrišķības tuksnesis. Daudzi vīrieši ir kā bērni, kas nespēj uzņemties atbildību,” tā šodien Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkotajā “Tēvu sapulcē” par tēva atbildību sacīja filozofs Vents Sīlis, norādot, ka problēmas saistībā ar tēva lomu Latvijā ir sakrājušās jau vairākās paaudzēs.

Taču tēvam nevajag imitēt mammu. Vīrietim, lai kļūtu pat tēvu, pašam jākļūst par vīrieti – tas ir grūtākais uzdevums. Vīrieši Latvijā šobrīd patiesi ir vājais dzimums, mums ir vīrišķības tuksnesis.

Vīriešiem ir nepieciešams dalīties ar saviem stāstiem, idejām, jo problēmas ir sakrājušas vairākās paaudzēs – padomju laiks vīriešus faktiski “izkastrēja”.”

Vents Sīlis uzsvēra, ka tētim ir divi svarīgi uzdevumi – pirmkārt, uzturēt kārtību (tas ietver sagādnieka un aprūpētāja lomu) un, otrkārt, dot bērnam svētību. Tas nozīmē bērnam nodot sajūtu, ka bērns ir pats labākais un jaukākais, kas viņam ir.

“To izdarīt ir vienkārši, piemēram, apsēdies bērnam pretī un vienkārši pasaki – tu esi vislabākais, vislieliskākais bērns, kādu es varu vēlēties. To var arī neteikt vārdos, bet nodot šo izjūtu.”

Filozofam Ventam Sīlim ir divi bērni un attiecības ar paša tēvu bijušas visai sarežģītas – nav satikušies pat 17 gadu –, tomēr viņš uzsver, ka attiecības ar tēvu ir svarīgi sakārtot, pat tad, ja tēvs jau ir aizsaulē.

Par Tēva dienu

9. septembrī plkst. 12.00 no Brīvības pieminekļa Rīgā sāksies tradicionālais Tēva dienas gājiens, kurā aicinātas piedalīties ģimenes no visas Latvijas. Gājiens noslēgsies Vērmanes dārzā pie skatuves, kur uzreiz gaidāms svētku koncerts. Šogad uz Tēva dienu ielūdz valsts iniciatīva “Latvijas Goda ģimenes gads”, svētkus, kā ik gadu, organizē Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, Tēva dienas lieldraugs – “Rimi”. Aizraujošas aktivitātes pasākumā visai ģimenei nodrošina arī Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums “Silvanols”, “Amigo”, “Trebū Mājas”, “Latvijas pasts”, “Bowlero”, “GUNSnLASERS”, izklaides parks “Avārijas brigāde” u.c.

Svētki Vērmanes dārzā norisināsies visas dienas garumā līdz pat plkst. 17.00. Ieeja bez maksas. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu