Apinis: jānāk jaunam līderim, kurš varēs pārliecināt visgudrāko ministri un paštaisnos ierēdņus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Šoruden Pēteris Apinis pametīs Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadību. "Man termiņš beidzas 23.novembrī, un es esmu cita darba meklējumos," intervijā "Neatkarīgajai" teicis Apinis.

"Lielākā problēma ir apstāklī, ka es Latvijas medicīnā neesmu mācējis nosargāt sabiedrības veselības pamatprincipus: vienlīdzību un pieejamību. Neesmu mācējis saglabāt dialogu ar ministriju, kurā vairs nestrādā neviens medicīnas speciālists.

Neesmu mācējis pārliecināt ministriju, ka naudu, ko valsts papildus iedevusi medicīnai - šogad aptuveni 200 miljonu - nav jāizpļekarē, bet ar to jāpalielina algas. Vārdu sakot, jānāk jaunam līderim, kurš, iespējams, varēs kaut kādā mērā pārliecināt visgudrāko, visu zinošo ministri un paštaisnos ierēdņus," aiziešanu motivējis Apinis.

"Nedrīkst būt situācija, ka ministrija nesarunājas ar lielākajām organizācijām - Ārstu biedrību, Ģimenes ārstu asociāciju utt. Varbūt atradīsies kāds jauns ārsts, kas spēs noturēt pozīciju, bet arī saglabās vietu sarunai ar ministriju," turpinājis LĀB pārstāvis, "es nevaru palikt vadošā medicīnas darbā, ja valsts atklāti grauj veselības aprūpes pamatprincipus - vienlīdzību un pieejamību." 

"Ja veselības ministre Anda Čakša dara zināmu, ka 60 000 iedzīvotāju viņai ir pilnīgi vienaldzīgi un viņiem jāmirst, jo viņi nemaksā sociālo nodokli pietiekamā apjomā, es šādā sistēmā atsakos piedalīties."

Apinis plaši kritizējis veselības ministri Andu Čakšu (ZZS) un Veselības ministriju (VM) par nozarē notiekošo. " Šobrīd jaunā veselības reforma nozīmē sadalīt iedzīvotājus divās grupās pēc pazīmes - sociālā nodokļa pietiekams maksātājs vai nemaksātājs, gluži kā Hitlers cilvēkus savulaik sadalīja pēc nacionālā principa... (...) Droši vien Finanšu ministrijas un VM ierēdņi vēlējās paņemt nedaudz lielākus nodokļus no individuālajiem uzņēmējiem un mikrouzņēmējiem, bet sanāca kā vienreizējs rekets. Tagad būs tā jaunie individuālie uzņēmēji uz šo iemaksu nereaģēs, jo patiesībā viņiem tas nozīmētu tikai iespēju tikt pie konsultanta vai slimnīcā, kur tik un tā būtu rindas. Savukārt tā mazaizsargāto iedzīvotāju daļa, kas ir slikti atalgoti pirmspensijas vecuma ļaudis, paliks aiz veselības iestāžu durvīm, jo šos 206 eiro nesagrabinās."

"Bet nav jau veselības aprūpē viss tikai balts vai melns. Čakša ir izdarījusi daudz laba, kaut ko - ne tik labu. Piemēram, viņa saņēma veselības jomai papildus 200 miljonus eiro. Taču to tērēšana ir pilnīgi necaurspīdīga. Pielika algas, mazināja papildslodzes, rezultātā tikai 11% ārstu ieraudzīja nelielu algas pieaugumu. Cīnījās par kvalitātes kritērijiem, bet tie rezultējās kā divas stundas nedēļā katram ārstam ar papīriem. Palaida e-veselību, lai būtu vieglāk strādāt, bet sanāca brāķis, kamdēļ aptiekās nevar izdot zāles, bet ārsts dara dubultdarbu - raksta gan elektronisko, gan papīra recepti. Veica kadru maiņas, kas rezultējās ar nepārtrauktu kadru rotāciju un situāciju, ka nekur medicīnas vadošajos amatos vairs nav ārsti, bet gan mehāniķi, grāmatveži utt." 

"Vēsturē Čakša paliks kā birokrātijas ministre - viņai izdevās ārstu no pacienta apskates pielikt pie galda ar skatienu datorā vai žurnālā," Čakšas kritiku turpinājis Apinis.

Apinis arī paziņojis, ka nekādas veselības reformas Latvijā neesot.

"Ir tas pats bardaks, necaurspīdīga finansēšana, brāķis e-vesellba, nenoticis algu pielikums mediķiem, dzelžu un farmācijas industrija barota ar lielajām karotēm. Reforma notikusi finanšu sektorā, un ar veselības darbinieku rokām tiek mēģināts iekasēt nodokļus... Čakša Latvijas iedzīvotājus sadalījusi kastās - sociālā nodokļa čakls maksātājs vai nemaksātājs."

Patiesībā - ceturtdaļa nāves spriedumu ar šīs maigās, empātiskās, mīlīgās Andas Čakšas rokām. Es gan domāju, ka pasaules zinātnei būs iespēja Andas Čakšas genocīdu pētīt un simtiem disertāciju par šo tēmu aizstāvēt. Nule uzzināju, ka art pati Anda iestājusies doktorantūrā, tas ir līdzvērtīgs priekšvēlēšanu solis vingrošanai Daugavas krastmalā un dzemdībām Ministru kabinetā."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu