"Viena no melnākajām dienām pasaules vēsturē" Aprit 17 gadi kopš Ņujorkas Dvīņu torņu sabrukšanas (17)

Aculiecinieku redzētais
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP / Scanpix

Apritējuši 17 gadi kopš 2001. gada 11. septembra, kad divas lidmašīnas viena pēc otras ietriecās Pasaules tirdzniecības centra augstceltnēs ASV.

Kā zināms, pirmās divas lidmašīnas ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra «dvīņu torņos» Ņujorkā, trešā lidmašīna ietriecās Pentagona ēkā Vašingtonā, savukārt ceturtā bija ceļā uz Balto namu, taču nokrita netālu no Šenksvilas pilsētiņas Pensilvānijas štatā.

Foto: Google Maps

11.septembra teroraktos kopumā dzīvību zaudēja 2977 cilvēki, 2753 no tiem gāja bojā Ņujorkā, 184 Pentagonā, bet vēl 40 Šenksvilā. 

Atbildību par 11. septembra teroraktu organizēšanu uzņēmās teroristu grupējums «Al-Qaeda». Neilgi pirms terorakta grupējuma līderis Osama bin Ladens Amerikai bija pieteicis «svēto karu» jeb džihādu.

Deviņpadsmit teroristi, kas bija iesaistīti uzbrukumos, bija no Saūda Arābijas, bet pārējie – no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ēģiptes un Libānas. Daudzi no viņiem bija dzīvojuši Eiropā un Amerikā.

Lai arī kopš tā laika pagājuši 17 gadi, ASV sabiedrībā atmiņas par traģēdiju joprojām ir spilgtas.

Tas ir ļoti tuvu manai sirdij. Jo es tur biju un skatījos uz mūsu policistiem un mūsu ugunsdzēsējiem 7/11, Pasaules tirdzniecības centrā tieši pēc tā sagrūšanas. Un es redzēju darbībā dižākos cilvēkus, kādus jebkad esmu redzējis.

Ļaudis kliedza, skrēja no vienas puses uz otru, centās atrast savus draugus un radiniekus. 

 Es redzēju, ka uz mirkli spilgti nozibsnī gaisma, un sajutu dūmu smaku. Tā nekad nebija bijis. Neviens mūs nebrīdināja, paši sapratām, ka kaut kas ir nepareizi. 

Pirmais tornis dega, lai gan apkārt neviens īsti nezināja, kāpēc. Tad ieraudzīju, ka kaut kas krīt no blakustorņa - tie bija cilvēki, kas lēca no degošajiem stāviem karstuma dēļ.

VIDEO: Atskats uz šausminošajiem 11. septembra teroraktiem

Foto: 11. septembra teroraktu memoriāls

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu